Βόλτα στη λουτρόπολη της Αιδηψού

Μια πανέμορφη μικρή πολιτεία στη βόρεια Εύβοια, η Αιδηψός, έχει μετατραπεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας, χάρη στις θερμές πηγές της. Ιδανική επιλογή ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή, η παραλιακή πόλη προσκαλεί τους επισκέπτες της για μια χαλαρωτική απόδραση.

Η πυκνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αρκίτσα της Φθιώτιδας εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση, ενώ είναι επίσης εύκολο να έρθει κάποιος οδικώς από την Αθήνα. Πάμε να γνωρίσουμε την Αιδηψό, με οδηγό μας το Visit Greece.

Οι ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών της Αιδηψού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Αναφορές για τις πηγές της Αιδηψού υπάρχουν στα έργα του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Αριστοτέλη και άλλων.

Η μυθολογία αναφέρει πως το νερό ανάβλυσε όταν ο Ήφαιστος χτύπησε τη γη με το σφυρί του, όταν η θεά Αθηνά του το ζήτησε ως χάρη, διότι ήθελε θερμά λουτρά για να μένει πάντα υγιής και δυνατός ο Ηρακλής.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί έκαναν την Αιδηψό αγαπημένο τους θέρετρο. Αιώνες αργότερα, οι ιαματικές πηγές της προσέλκυαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γουΐνστον Τσώρτσιλ, η Γκρέτα Γκαρμπο, η Μαρία Κάλλας και άλλοι.

Η όμορφη λουτρόπολη διατηρεί έναν αέρα νοσταλγικό, καθώς υπάρχουν πολλά νεοκλασικά κτίρια που τη στολίζουν, συστάδες από ολόδροσα πλατάνια και γραφικά, παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια.

Στο υδροθεραπευτήριο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την αρχαιολογική συλλογή, με ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή. Πολλοί και ενδιαφέροντες χώροι ξανοίγονται γύρω από την Αιδηψό, όπως η Σπηλιά Σύλλα.

Ένα γεωλογικό θαύμα

Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80. Η σύσταση των νερών και η μεγάλη θερμοκρασία τους έχει ιδιαίτερα ιαματική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων.

Η γεωλογική και παλαιοντολογική ιστορία της περιοχής είναι πολύ μεγάλη, μιας και έχει εντοπιστεί απολιθωματοφόρος θέση θηλαστικών. Οι πηγές είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον 20.000 χρόνια.

Η θερμοκρασία των υδάτων κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC. Το νερό είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Οι ιδιότητές τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η κύρια ομάδα αυτών των πηγών είναι διάσπαρτη σε διαφορετικά σημεία της πόλης, από όπου το ιαματικό νερό διοχετεύεται με κανάλια σε όλα τα υδροθεραπευτήρια της πόλης.  

Ιαματικές πηγές - Ένα πραγματικό ελιξίριο ζωής

Σε ορισμένες παραλίες οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν σε ημίθερμα θαλάσσια νερά. Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τον πυθμένα της θάλασσας αυξάνοντας αισθητά τη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού.

Έτσι, μπορεί να συνδυαστεί η κινησιοθεραπεία της κολύμβησης με τα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρουν τα ιαματικά νερά.

Επιπλέον, εκτός από τα υδάτινα λουτρά, υπάρχουν τα περίφημα λασπόλουτρα, που γίνονται σε ειδικά υδροθεραπευτήρια. Η λάσπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή με ολική επικάλυψη του σώματος. Για συμπληρωματική θεραπεία οι ειδικοί συνιστούν και την ποσιθεραπεία με νερό των πηγών ποσίμου ύδατος.

Το νερό αυτό είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την πέψη. Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από έρευνα παρατηρεί ότι τα ύδατα της περιοχής της Αιδηψού, εκτός των άλλων ευεργετικών επιδράσεων επί της ανθρώπινης υγείας, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τα προβλήματα υγείας της στοματικής κοιλότητας.

Η ιαματική δράση των νερών καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες, οσφυαλγίες και ισχιαλγίες, ημικρανίες , τενοντίτιδες, αγγειοπάθειες και πολλές ακόμα.

Περιήγηση στην πόλη

Σήμερα η Αιδηψός είναι μια όμορφη πόλη, που συνεχίζει την παράδοση αιώνων στον τομέα της ιαματικής λουτροθεραπείας. Εκσυγχρονισμένη πλέον, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και παροχές, προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις διαμονής και περιποίησης.

Στην Αιδηψό, αλλά και σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν σμαραγδένια ακρογιάλια, σε πολλά από τα οποία καταλήγουν και ιαματικές πηγές.

Κατά μήκος της παραλιακής οδού της πόλης, όμορφα εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια, καφετέριες και μπαράκια προσφέρουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων και διασκέδασης.

Η Αιδηψός είναι μια πόλη που καλύπτει κάθε ταξιδιωτική ανάγκη. Πέρα από τα ιαματικά λουτρά, η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης σαγηνεύει τον επισκέπτη.