Εορταστικά καστανομαζέματα σε όλη την Ελλάδα!

Από τις βουνοπλαγιές του Ταΰγετου μέχρι το καταπράσινο Πάικο , κάθε χρόνο από τα μέσα Οκτώβρη έως τις αρχές Νοεμβρίου τα χωριά της ορεινής Ελλάδας γιορτάζουν τη συγκομιδή του κάστανου.

Με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους καστανοπαραγωγούς να δηλώνουν δυναμικά το παρόν, διοργανώνονται γλέντια και εκδηλώσεις, που κάθε χρόνο προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Φουφούδες και καζάνια στήνονται σε κεντρικά σημεία των χωριών και οι επισκέπτες γίνονται ένα με τους ντόπιους, ενώ τα καστανομαγειρέματα έχουν την τιμητική τους.

Το κάστανο, ως προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία και πολλές δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης , δίνει έμπνευση για κάθε είδους έδεσμα, από το απλό ψητό ή βραστό, μέχρι ευφάνταστα γλυκά και πεντανόστιμα μαγειρευτά.

Βρήκαμε και σας προτείνουμε τις πιο must γιορτές κάστανου στην Ελλάδα. Χαρείτε την ελληνική φιλοξενία στα καλύτερα της και απολαύστε γευστικούς πειρασμούς με άρωμα χειμώνα!

30 χρόνια ιστορίας - Καστάνιτσα Αρκαδίας

Σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό, στην γραφική Καστάνιτσα με τα πετρόκτιστα σπίτια και τις καμινάδες να αναδίδουν την μυρωδιά του κάστανου, οι κάτοικοι θα σας υποδεχθούν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στην γιορτή Κάστανου, που φέτος γιορτάζει τα 30 της χρόνια.

Το πρωί του Σαββάτου θα προσφέρεται τσάι του βουνού στους πρώτους που θα καταφθάσουν ενώ από το μεσημέρι θα σερβίρονται παραδοσιακά τοπικά φαγητά, όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστή γίδα και βέβαια φαγητά και γλυκά, τα οποία θα έχουν ως βασικό υλικό το κάστανο, συντροφιά με κρασί, τσίπουρο και παραδοσιακή μουσική.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λάβουν χώρα διάφορα δρώμενα, όπως παρουσίαση παραδοσιακών χορών και παράλληλη αναφορά στην ιστορία προέλευσης του κάθε χορού, από τοπικούς συλλόγους.

Πέντε Σεφ θα παρουσιάσουν συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με βάση το κάστανο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών πιάτων από τις νοικοκυρές του χωριού.

Παράλληλα, τη Γιορτή θα πλαισιώνουν εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων δημιουργιών και βέβαια ενημερώσεις σχετικά με το περιβάλλον και το κάστανο από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα. 

Γιορτή κάστανου για 10η συνεχή χρονιά στην Άρνα Λακωνίας

Στην καρδιά του Ταΰγετου, στην Άρνα Λακωνίας διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά, από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου, η καθιερωμένη γιορτή κάστανου.

Το τετραήμερο φθινοπωρινό φεστιβάλ, συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με μια πλούσια υπαίθρια αγορά, με προϊόντα φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού. Οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν εκτός από ψητά και βραστά κάστανα, πολλά τοπικά προϊόντα και γλυκά, αλλά και κρασί και μέλι.

Οι ντόπιοι θα σας καλωσορίσουν με ψημένα κάστανα, φτιαγμένα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί, με τη συνοδεία ζεστού τσίπουρου, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα, που θα καίει στην πλατεία του χωριού.

Η γιορτή του φθινοπώρου πλαισιώνεται από καλλιτέχνες που με τη δουλειά τους, δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά, ενώ η μουσική επένδυση του τριημέρου θα ταξιδέψει τους επισκέπτες. Τη γιορτή διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρνας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης.

Η υπαίθρια αγορά θα είναι ανοικτή την Παρασκευή από τις 15.00 έως τις 21.00, το Σάββατο και την Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 21.00 και τη Δευτέρα θα είναι ανοικτά μόνο το πρωί.

Ετήσια γιορτή “Κάστανο Κρασί Τυρί” στη Γρίβα Κιλκίς

Στους πρόποδες της ανατολικής πλαγιάς του όρους Πάικο, σε υψόμετρο 470 μέτρων θα βρείτε το όμορφο χωριό της Γρίβας, όπου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γιορτή “Κάστανο Κρασί Τυρί”.

Υπό τους ήχους του διάσημων πλέον Χάλκινων της Γουμένισσας και την παρουσία πολλών χορευτικών συγκροτημάτων, οι επισκέπτες θα γευτούν κάστανα, κρασί και τυρί, από τα οινοποιία και τις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής.

Από τις 12 το μεσημέρι, ώρα έναρξης της γιορτής, οι νοικοκυρές του χωριού θα προσφέρουν παραδοσιακές πίτες, ενώ τα ξακουστά κάστανα θα ψήνονται στους ατμούς των καζανιών και τις ψησταριές που θα στηθούν ειδικά για τη γιορτή.

Η διοργάνωση ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρίβας, που σας υπόσχεται ένα παραδοσιακό Χάλκινο γλέντι και μια μοναδική φιλοξενία.

Καστανομαγειρέματα στο Μαυρίλο Φθιώτιδας

Ζήστε στους ρυθμούς ενός γνήσιου Ρουμελιώτικου γλεντιού, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στην καθιερωμένη ετήσια γιορτή κάστανου στο Μαυρίλο Φθιώτιδας.

Το καζάνι και τα κάρβουνα στήνονται στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια και η μυρωδιά από τα κάστανα, που απλώνεται μέσα στο χωριό δημιουργώντας μια φθινοπωρινή ατμόσφαιρα, δίνει το σήμα για να ξεκινήσει η γιορτή από τις 11 το πρωί.

Ο επισκέπτης καλωσορίζεται με ψημένα και βραστά κάστανα και ζεστό μυρωδάτο τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από το ρακαριό, που καίει στην πλατεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Στην υπαίθρια αγορά οι ντόπιοι παραγωγοί θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, από κάστανα, μέχρι ρίγανι, τσάι, καρύδια και μέλι.

Για τους μικρότερους της παρέας θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα με πολλά παιχνίδια. Όσοι θέλουν μπορούν να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στον ανακαινισμένο μπαρουτόμυλο, ο οποίος αποτελεί μουσείο, τον τρίκλινο μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου βασιλικού ρυθμού 1728, και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι.

Τη γιορτή θα ζωντανεύει παραδοσιακή μουσική με γνωστά χορευτικά της περιοχής, ενώ την εκδήλωση διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Μαυριλιωτών.