Ο τουρισμός “χτυπά” την κρίση στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) εκπόνησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος εκτίμηση των τουριστικών επιδόσεων της χώρας μας σε συνδυασμό με τις διεθνείς τουριστικές τάσεις  για το πρώτο επτάμηνο του  έτους.

Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία η Ελλάδα και η Τουρκία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά αυξήσεων στα τουριστικά τους μεγέθη, ενώ αντίθετα τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία σημειώνουν χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων. Μάλιστα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ιταλία παρουσιάζουν μείωση κατά το το 1ο 4μηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αφίξεις

Από τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων (χωρίς τις αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος) προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε η μεγαλύτερη δυναμική στις αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών, η οποία όμως συνεχίστηκε και τον Ιούλιο. Έτσι, οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2013 αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ για το διάστημα Ιαν.-Ιουλίου η αύξηση ήταν 12,1%, πάντα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις του 1ου εξαμήνου του 2013 είναι αυξημένες κατά 15% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 που ήταν ένα καλό τουριστικά έτος. Ακόμα δε μεγαλύτερη είναι η αύξηση των αφίξεων (περίπου 17%) για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2013 ως προς το ίδιο διάστημα του 2008.

Ξενοδοχειακές τιμές

Από τα στοιχεία που δημοσιεύει η trivago για τις ξενοδοχειακές τιμές ενός δίκλινου δωματίου σε διάφορες πόλεις, προκύπτει ότι ο φετινός Αύγουστος για την Ελλάδα είναι ο ακριβότερος των τελευταίων 3 χρόνων. Η μέση τιμή1 του δίκλινου διαμορφώνεται στα 131 €, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012.

Οι τιμές στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2013 μειώθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012, ενώ ήδη και τον Αύγουστο του 2012 οι τιμές είχαν μειωθεί κατά 12,1% σε σχέση με το 2011. Μειωμένες όμως ήταν οι τιμές και σε Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη, με εξαίρεση τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, που αύξησαν τις τιμές τους. Ιδιαίτερα αρνητικές φαίνονται να είναι οι εξελίξεις των τιμών στη Μαδρίτη, όπου φέτος τον Αύγουστο οι τιμές μειώθηκαν κατά περίπου 12% και το 2012 είχαν μειωθεί ακόμα πιο πολύ κατά 13,5%.

Παρά την οικονομική κρίση, υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί στη χώρα μας που έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές τους τον Αύγουστο του 2013 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012. Τα πρωτεία κατέχει η Μύκονος, όπου τα ξενοδοχεία της πόλης της Μυκόνου αύξησαν φέτος τις τιμές τους κατά 43,1%, ενώ τις είχαν αυξήσει ακόμα περισσότερο (49,3%) πέρυσι. Προορισμοί στη Σαντορίνη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές. Αντίθετα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα είναι από τους προορισμούς, στους οποίους οι ξενοδοχειακές τιμές παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 17%.

Παγκόσμιος Τουρισμός

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ)2, οι διεθνείς αφίξεις αλλοδαπών τουριστών σημείωσαν αύξηση 4,3% κατά το τετράμηνο Ιαν.- Απριλίου 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών στο 1ο τετράμηνο του 2013 ήταν αυξημένες κατά 12 εκατ., φτάνοντας συνολικά τα 298 εκατ.

Σε περιφερειακό επίπεδο, τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η Νοτιοανατολική Ασία (12%) και η Νότια Ασία (9%). Στην Ευρώπη η αύξηση των αφίξεων διαμορφώθηκε πάνω από το μέσο όρο, φτάνοντας το 5%, με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να προηγείται με αύξηση που κυμαίνεται στο 9%. Στις χώρες της Νότιας και Μεσογειακής Ευρώπης η αύξηση κυμαίνεται γύρω από το μέσο όρο της Ευρώπης (5%). Η Αφρική με 2% και η Αμερική με 1% κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, αλλά τα ποσοστά αυτά έρχονται να προστεθούν αθροιστικά στα ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα του 2012 με αυξήσεις 6% και 5%, αντίστοιχα. Τέλος, στη Μέση Ανατολή, παρόλο που φαίνεται να σημειώνεται αύξηση των αφίξεων κατά 5%, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς έχουν δώσει αποτελέσματα για το 4μηνο λίγες μόνο χώρες της περιοχής.

Οι προοπτικές παραμένουν θετικές και για το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου, που αποτελεί την περίοδο της τουριστικής αιχμής για τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Εκτιμάται ότι 435 εκατ. τουρίστες θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο κατά την περίοδο αυτή.

Η πρόβλεψη του ΠΟΤ για το 2013 είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις θα αυξηθούν 3-4% και είναι σύμφωνη με τις μακροχρόνιες προβλέψεις του για την περίοδο 2010-2020 που εκτιμούν ότι η μέση ετήσια αύξηση των διεθνών αφίξεων θα κυμαίνεται γύρω στο 3,8%.

Τις θετικές προβλέψεις για την πορεία των αφίξεων το 4μηνο Μαΐου-Αυγούστου 2013, ενισχύουν και τα στοιχεία των αεροπορικών κρατήσεων που καταγράφει η Forwardkeys1 και απεικονίζουν αύξηση 4%.

Οι παγκόσμιες τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν το 2012 κατά 3,2% σε σχέση με το 2011, ενώ την ίδια περίοδο οι τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,7%.