Βγαλμένο από παραμύθι: Το μαγικό μουσείο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Θα χτιστεί στη γενέτειρα του μεγάλου παραμυθά, στο Όντενσε της Δανίας

Θα είναι βγαλμένο από παραμύθι. Και τι παραμύθια... Παγκοσμίου φήμης! Στην Δανία κτίζεται το νέο, μαγικό μουσείο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το μουσείο, που σχεδιαζόταν εδώ και χρόνια, θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα, χάρη στη δωρεά ύψους 125 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 30 εκ. ευρώ) του Ιδρύματος Α.Π. Μόλερ, του ιδιοκτήτη του ναυτιλιακού και πετρελαϊκού ομίλου A.P. Moller-Maersk.

Το μουσείο που θα είναι αφιερωμένο στο Δανό παραμυθά, θα κτιστεί στη γενέτειρά του, το Όντενσε.

Την ανέγερση του μουσείο έχει αναλάβει το ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates. Το γραφείο υπέβαλε πρόταση με βάση την οποία θα δημιουργηθεί ένα νέο, "μαγικό" μουσείο σε επιφάνεια 5.600 τετραγωνικών μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι υπόγειο. Ο νέος χώρος, που θα είναι αφιερωμένος στη μαγεία των παραμυθιών του, θα συμπληρώνει το μουσείο που υπάρχει ήδη στην πόλη, το οποίο εξερευνά την ιδιωτική ζωή και τα ταξίδια του Άντερσεν.

"Θα παρέχει "τη μοναδική δυνατότητα να δημιουργηθεί το παραμυθένιο σύμπαν του Άντερσεν με τρόπο που θα είναι ελκυστικός τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους" εξήγησε η αξιωματούχος Γιάνε Γέγκιντ.

Τα παραμύθια του Άντερσεν έχουν μεταφραστεί σε 160 γλώσσες. Ο Άντερσεν πέθανε πριν από 140 χρόνια στην Κοπεγχάγη, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Τα έργα του και τα αξιοθέατα που συνδέονται μαζί τους, όπως το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας στο λιμάνι της πρωτεύουσας, προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες στη Δανία.