Οι πόλεις του κόσμου με το καλύτερο φαγητό δρόμου

Αν έχετε επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη και δεν έχετε δοκιμάσει τις λαχταριστές σπεσιαλιτέ του δρόμου, τα χοτ ντογκ λουσμένα στη μουστάρδα και τη κέτσαπ, τότε άδικα σπαταλήσατε χρόνο και χρήμα και άδικα βρεθήκατε στο Μεγάλο Μήλο. Παρομοίως, ένα ταξίδι στη Μπανγκόκ είναι ανολοκλήρωτο αν δε σταματήσετε για ένα ζεστό μπολ με πικάντικα νουντλς στα στέκια του πεζοδρομίου... Το φαγητό του δρόμου δεν είναι απλά μια γρήγορη, οικονομική και νοστιμότατη λύση απλά και μόνο για να γεμίσει το στομάχι- είναι μια πραγματική εμπειρία που εισάγει τον ταξιδιώτη στα "άδυτα" του εκάστοτε προορισμού. 

Αν και κάθε πόλη ανά την υφήλιο προσφέρει τη δική της ξεχωριστή γευστική εμπειρία, υπάρχουν και εκείνες που μετατρέπουν το φαγητό του δρόμου σε μοναδική εμπειρία και περνάει σε άλλο επίπεδο. "Μιλάμε για εκείνο το συναίσθημα που φτάνει στο μεδούλι της ύπαρξής σου με κάθε δαγκωνιά...", λέει ο συντάκτης του travelandleisure κατά την παρουσίαση των πόλεων με το καλύτερο φαγητό δρόμου. Εκτός από τη Νέα Υόρκη και άλλα αστικά κέντρα διεκδικούν μια θέση στο χάρτη με τις πρωτεύουσες της γεύσης.... Αλήθεια, ποιος έχει ανάγκη τα αστέρια Michelin όταν υπάρχουν τέτοιες πρόχειρες γκουρμέ λιχουδιές; 

Παρακάτω δείτε ποιες πόλεις διαθέτουν καλό φαγητό στα... πεζοδρόμια:  

Σιγκαπούρη

Θεωρείται από τις πιο ασφαλείς street food πόλεις του κόσμου, χάρη στην αυστηρή τήρηση των κανονισμών -οπότε μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε. Τα κιόσκια είναι υποχρεωμένα να φέρουν βαθμούς καθαριότητας (από το A στο D), οπότε θα ξέρετε τι θα πρέπει να αποφεύγετε. 

Που να πάτε: Μια καλή πρόταση είναι η πολυσύχναστη γειτονιά Maxwell Food Center όπου θα δείτε να στήνονται μεγάλες ουρές για κινέζικο κοτόπουλο με ρύζι... Κοντά είναι και το Hong Lim Food Centre, τέλειο για τα πικάντικα νόστιμα πιάτα με θαλασσινά με βάση τη μανέστρα. 

Σίδνεϊ

Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία, οι πάγκοι, τα κιόσκια και τα τροχοφόρα που προσφέρουν γεύσεις στους περαστικούς φημίζονται για την καθαριότητά τους χάρη στις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των τροφίμων της πόλης και τις τακτικές επιθεωρήσεις καθαριότητας.

Η πόλη διαθέτει αρκετά κινητά "εστιατόρια" σε αρκετές πιάτσες και γειτονιές, που διαρκώς μετακινούνται. Οπότε, ο καλύτερος τρόπος για να τα εντοπίζετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή Sydney Food Trucks και θα σας ενημερώνει για το πού είναι το εκάστοτε φορτηγάκι. Αν έχετε όρεξη για έθνικ γεύσεις, τότε κατευθυνθείτε στην Hyde Park Night Noodle Markets (αξίζει κυρίως κάθε Οκτώβριο). Οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, η καλύτερη ασιατική κουζίνα βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ, Cabramatta ή Marrickville.

Κωνσταντινούπολη

Εδώ το φαγητό του δρόμου είναι τρόπος ζωής- ο ταξιδιώτης έχει στη διάθεσή του γευστικούς πειρασμούς σχεδόν σε κάθε γωνία. Αν και οι δρόμοι της πόλης φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία από ασφαλείς γεύσεις, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό, καλό είναι να αποφεύγονται τα θαλασσινά. Πωλητές θα βρείτε σε κάθε γειτονιά της πόλης αλλά συγκρατείστε τα συγκεκριμένα παζάρια: Eminönü και Küçük Pazar.

Μπανγκόκ

Το φαγητό στο δρόμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των κατοίκων οπότε μπορείτε να φάτε καλά, χωρίς να πατήσετε το πόδι σας μέσα σε εστιατόριο - στο δρόμο θα βρείτε μέχρι και πρωινό. Υπολογίζεται, ότι πάνω από 12.000 πωλητές street food βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, αλλά προσοχή: δεν διαθέτουν όλοι τη σχετική άδεια. Που να πάτε: Μια καλή πρόταση είναι η Yaowarat, η τσάινατάουν της Μπανγκόκ και η Soi 38 night market. 

Μαρακές

Το φαγητό του δρόμου στο Μαρακές είναι από τα πιο συναρπαστικά και γευστικό στον κόσμο, με ποικιλία μπαχαρικών, χρωμάτων, υφών και επιρροών. Αν και όπως φαίνεται δεν γίνεται αυστηρός έλεγχος, εντούτοις γίνονται επιθεωρήσεις από αρμόδιους και ποτέ δε μένουν αποφάγια για την επόμενη μέρα. Παρ΄όλα αυτά, είναι μια αρκετά ασφαλή επιλογή. Πού να πάτε: Κάθε βράδυ η Djemaa el-Fna μετατρέπεται σε μια υπέροχο υπαίθρια... τραπεζαρία με ψητά κρέατα, πικάντικα κους κους... 

Βομβάη

Οι δρόμοι της Βομβάης αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για μαγειρική εξερεύνηση, είτε είστε γαστριμαργικά τολμηροί ή προτιμάτε να παίξετε με ασφάλεια. Τα περισσότερα κιόσκια προσφέρουν υγιεινή τροφή και ως προς μεγάλη έκπληξη ικανοποιούν ακόμα και τους χορτοφάγους. Πρέπει να δώσετε όμως ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή καθώς υπάρχουν χιλιάδες πωλητές που δε διαθέτουν νόμιμη άδεια. Που να πάτε: Για το καλύτερο wallah και vada pav (το απόλυτο street food της πόλης), θα πρέπει να επισκεφτείτε τη γειτονιά Shivaji.