Κόκκινο Ποδήλατο, ανανεωμένο & καλύτερο από ποτέ

Οδηγός Σαντορίνη

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Υπάρχει κάτι στο Κόκκινο Ποδήλατο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα –αν όχι το ομορφότερο- και συγκλονιστικά –αν όχι το συγκλονιστικότερο- «μπαλκόνια» της Οίας στη Σαντορίνη. Με το που ανεβαίνει κάποιος τα σκαλοπάτια του, κι αφού αντικρίσει το κόκκινο ποδήλατο που είναι «κρεμασμένο» στην είσοδο και εξηγεί την ονομασία του εστιατορίου, βλέπει μπροστά του τον παράδεισο. Το εστιατόριο μοιάζει σκαρφαλωμένο στην Οία και ο χώρος του απλώνεται αμφιθεατρικά, προσφέροντας την καλύτερη θέα του οικισμού.

Περνώντας στα ενδότερα, με το που καθίσεις στο χώρο του, έχω την αίσθηση πως ασυναίσθητα μπαίνεις σε μια διαδικασία μύησης στους κανόνες του. Εξηγούμαι: Η τέχνη, που πρωταγωνιστεί αθόρυβα μέσα από την εξαιρετική διακόσμηση, η κλασσική μουσική που αποτελεί το ιδανικότερο soundtrack και η θέα στο θαύμα της Σαντορίνης συνωμοτούν και κατορθώνουν να σε εντάξουν στο πλαίσιο μιας μοναδικής μεν εμπειρίας, που όμως μοιάζει οικεία και όχι «στημένη».

Όταν στα παραπάνω προστεθούν το ευγενικό προσωπικό, το άμεσο service και φυσικά ο νέος κατάλογος που φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου σεφ Γκίκα Ξενάκη και εκτελείται από τον Νίκο Κουτσούκο, το Κόκκινο Ποδήλατο απλά συμπεριλαμβάνεται στα εστιατόρια που πρέπει κανείς να επισκεφτεί οπωσδήποτε ερχόμενος στο νησί.

Η φετινή συνάντηση του σεφ έχει φέρει στη γαστρονομική σκηνή του νησιού ένα αξιοζήλευτο μενού. Υπηρετεί την ελληνική δημιουργική κουζίνα, τιμά τα σαντορινιά τοπικά προϊόντα αλλά και ευρύτερα τα ελληνικά, ενώ προτείνει συνταγές που μας ταξιδεύουν στα παιδικά μας χρόνια, βγαλμένες από ένα σύγχρονο «φίλτρο». Η σαλάτα του με μαριναρισμένη φέτα σε Visanto , καρπούζι με μάραθο, γλυστρίδα και γρανίτα από μέλι και ούζο είναι ένα από τα πιάτα που αρχικά βλέποντας το, και κατόπιν δοκιμάζοντάς το, θα σας θυμίσει παιδικά καλοκαίρια σας και οικογενειακές διακοπές. Άλλες προτάσεις του καταλόγου που ξεχωρίσαμε και που θα σας κερδίσουν είναι, ο μαριναρισμένος γαύρος σε ασύρτικο ξύδι και ρίγανη, κους κους με σαντορινιό άνυδρο κολοκυθάκι ,μαγιονέζα απο πελτέ λιαστής ντομάτας και αφρό από ούζο και ο κόκορας κρασάτος με χοντρά μακαρόνια γεμιστά με σκοτύρι, μαρμελάδα φοινόκιο και αφρό μπαχαρικών. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γλυκά του καταλόγου, που είναι πραγματικά πειρασμοί. Το μελιτίνι Σαντορίνης, καμμένη μαύρη ζάχαρη, κρέμα λεμόνι και γλυκό του κουταλιού τοματίνι με αρμπαρόριζα και η κρέμα γαλακτομπούρεκο, με καραμελωμένα φύλλα, σάλτσα κανέλα και σορμπέ μανταρίνι δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας. Στα συν του η προσεγμένη λίστα κρασιών ικανή να καλύψει κάθε γούστο και budget.

Οι ρομαντικοί αυτού του κόσμου σίγουρα θα λατρέψουν το Κόκκινο Ποδήλατο με το που το αντικρίσουν, οι καλαίσθητοι θα το ερωτευτούν και οι εκλεπτυσμένοι θα το εντάξουν στην λίστα των αγαπημένων τους. Οι γευσιγνώστες θα το εκτιμήσουν και οι λάτρεις της ζεστής φιλοξενίας θα επιστρέφουν στο χώρο του ξανά και ξανά. Οι τελευταίοι είναι εκείνοι που στα όσα θα αγαπούν εδώ θα συμπεριλαμβάνουν και την –ιδιοκτήτριά του - Χαρά Κούρτη, που γνωρίζει το νησί σαν την παλάμη της και δίνει τα καλύτερα tips, αναζητά μονίμως τρόπους που εξελίσσουν το «προϊόν της», ενώ τιμά τους καλεσμένους της (έτσι αντιμετωπίζεται άλλωστε εδώ ο επισκέπτης) με τον πιο φιλόξενο τρόπο.

Tip: Από τον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου θα έχετε θέα στα παλιά «κομμάτια» του οικισμού και θα απολαύσετε την ομορφότερη ανατολή του φεγγαριού.

Info
Καθημερινά: 18:00-00:00
Από €30 (χωρίς κρασί)
Οία, Σαντορίνη, τηλ. 22860 71918, www.facebook.com/pages/Red-bicycle-Restaurant/512974112098868?fref=ts

Οδηγός Σαντορίνη