Ξενάγηση σε επτά κορυφαία οινοποιεία της Σαντορίνης

Μυούμαστε στον υπέροχο κόσμο του κρασιού μέσα από επτά σαντορινιά οινοποιεία

Λέμε "ναι" στον γοητευτικό κόσμο του κρασιού και ξεκινάμε την εξερεύνηση, μέσα από τη γνωριμία μας με επτά κορυφαία οινοποιεία της Σαντορίνης, τελείως ξεχωριστά που το καθένα έχει κάτι ξεχωριστό να μας "πει".

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

  • Οινοποιείο Βενετσάνου

Απαραίτητη στάση για τους λάτρεις του οίνου και της γαστρονομικής κουλτούρας. Το Οινοποιείο Βενετσάνου, έχοντας μακρά παράδοση στον τομέα, φέτος λειτουργεί ανανεωμένο από τους κληρονόµους του Γιώργου Βενετσάνου, Αναστάσιο - Νικόλαο Ζώρζο και τον αδελφό του Ευάγγελο Ζώρζο, οι οποίοι σε συνεργασία με την οινολόγο Ιωάννα Βαµβακούρη ίδρυσαν την εταιρεία Οινοποιείο Βενετσάνου και την λειτουργούν με τον τρόπο που θα δείτε.

Το tour εδώ συμπεριλαμβάνει καταρχάς ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου. Το έμπειρο προσωπικό θα σας ξεναγήσει στους χώρους προκαλώντας ένα ταξίδι στο παρελθόν, ενώ με το μεράκι τους θα σας μεταδώσουν σίγουρα την αγάπη και την περηφάνια για το συγκεκριμένο μέρος.

Όταν η ξενάγησή σας ολοκληρωθεί, σειρά έχει η οινογευσία. Τέσσερα είδη κρασιού, η Σαντορίνη, το Νυχτέρι. η Μαντηλαριά και ο Λιαστός, έρχονται να βάλουν σε πειρασμό τον ουρανίσκο σας. Η περιήγηση διαρκεί 40' περίπου, ενώ όταν τελειώσει μπορείτε να χαλαρώσετε στο cafe wine bar με την υπέροχη θέα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Οινοποιείο Βενετσάνου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το λιμάνι του Αθηνιού, έχει θέα στην Καλντέρα και είναι το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο το οποίο λόγω της οικοδόμησής του μείωνε σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας.

Πληροφορίες

Τιμή: Από €10
Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, τηλ. 22860 21100, http://venetsanoswinery.com

  • Οινοποιείο Vassaltis

Το νεότερο οινοποιείο της Σαντορίνης βρίσκεται στην περιοχή του Βούρβουλου. Μας κεντρίζει εξαρχής την προσοχή με την "όψη" του, την αρχιτεκτονική δηλαδή του κτηρίου αλλά και το εσωτερικό του, που θυμίζει boutique καταφύγιο στον κόσμο του κρασιού.

Το minimal design και η σύγχρονη οπτική του, διαφοροποιεί το οινοποιείο από όλα τα υπόλοιπα του νησιού και κερδίζει αρχικά τον σύγχρονο εραστή οίνου, έως ότου τον παρασύρουν οι ετικέτες του Vassaltis Vineyards. To οινοποιείο ολοκληρώθηκε φέτος από τον Γιάννη Βαλαμπούς που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια πριν δύο χρόνια, ενώ στην ομάδα συναντά με τους οινολόγους Ηλία Ρουσσάκη και Γιάννη Παπαοικονόμου.

Στον απόηχο της ελληνικής οικονομικής κρίσης του 2010, ο Γιάννης Βαλαμπούς επέστρεψε στην Σαντορίνη, όπου συνήθιζε να περνά τις διακοπές του όταν ήταν παιδί, με ένα σχέδιο -όνειρο ζωής: να αναβιώσει τους αμπελώνες της οικογένειάς του που κληρονόμησε από τον πατέρα του και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, boutique οινοποιείο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το οινοποιείο θα παραμένει ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο με το εξιδεικευμένο προσωπικό του να είναι πρόθυμο να σας ενημερώσει πλήρως για τη σαντορινιά γη και τη σχέση της με το κρασί, αλλά και να σας συστήσει στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών του νησιού και τις μοναδικές τεχνικές καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται στη Σαντορίνη εδώ και αιώνες. Μπορείτε επίσης να προβείτε σε γευσιγνωσία κάποιας ή κάποιων ετικετών που παράγει το Vassaltis.

Συγκεκριμένα, η Σαντορίνη Vassaltis του 2014 και του 2015 , το Nassitis (αποτελείται από 90% Αθήρι και Αηδάνι & 10% Ασύρτικο), η Μανδηλαριά και η Σαντορίνη βαρέλι συνθέτουν τον κόσμο του. Υπάρχει και ένα μονοποικιλιακό Αηδάνι, το οποίο όμως μπορείτε να δοκιμάσετε ή/και να προμηθευτείτε μόνο από το οινοποιείο.

Πληροφορίες

Τιμή: Από €20
Βούρβουλος, Σαντορίνη, τηλ. 2286022211, http://vassaltis.com

  • Οινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνης

Διακεκριμένο ανάμεσα στα «The Ten Architectural Wonders of the Wine World» και ένα από τα «One of the World's Most Extravagant Wineries» το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα βραβευθέντα κτήματα της εταιρείας Μπουτάρη, ενώ πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο στο νησί που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό από το 1989.

Ακολουθώντας πιστά τη φιλοσοφία της εταιρείας –η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κάθε περιοχής που παράγει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας– έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της αμπελουργίας στο νησί καθώς και στην εμπορική ανάπτυξη και προώθηση των κρασιών της Σαντορίνης σε όλο τον κόσμο.

Οι εγκαταστάσεις του στο Μεγαλοχώρι –χωρητικότητας 1.500 τόνων– αποτελούν ένα σύγχρονο οινοποιείο εξοπλισμένο πλήρως με τα τελευταία μηχανήματα της διεθνούς τεχνολογίας οίνου, ενώ τα κρασιά του οινοποιείου Μπουτάρη Σαντορίνης επικεντρώνονται αποκλειστικά στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού –τις λευκές Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και της ερυθρής αιγαιοπελαγίτικης, Μανδηλαρίας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στο οινοποιείο μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τη μοναδική μορφή των αμπελιών του καλλιεργημένα στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού, να ξεναγηθείτε στους χώρους του και να γευτείτε τα βραβευμένα κρασιά του οινοποιείου από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών καθώς και το διεθνούς φήμης γλυκό κρασί του νησιού, Vinsanto, αλλά και να γευτείτε ελαφριά πιάτα με συνταγές από την τοπική κουζίνα. Η ξενάγηση περιλαμβάνει, επίσης, ένα οπτικοακουστικό πολυθέαμα στον ειδικά διαμορφωμένο λευκό θόλο του οινοποιείου, κατά το οποίο απεικονίζεται η ιστορία του νησιού και της οινοπαραγωγής από τη μυθολογία έως και σήμερα!

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πωλητήριο του οινοποιείου όπου θα βρείτε όλη την γκάμα των κρασιών Μπουτάρη Σαντορίνης, καθώς και κρασιά Μπουτάρης από άλλες ελληνικές περιοχές παραγωγής κρασιού όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Πληροφορίες

Τιμή: Από €25
Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, τηλ. 2286081011, 2286081607, www.boutari.gr

  • Μουσείο Οίνου Κουτσογιανόπουλος

Η επίσκεψη σας στο μοναδικό υπόσκαφο μουσείο οίνου στην Ελλάδα που βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από τη γη, επιβάλλεται. Σε μια ώρα και κάτι θα δείτε παραστατικές εικόνες, θα ακούσετε πληροφορίες στ γλώσσα σας και θα περιηγηθείτε στο χώρο βλέποντας σε παραστάσεις την ιστορία του κρασιού της Σαντορίνης, μαθαίνοντας την οινοκουλτούρα της Ελλάδας και της Σαντορίνης ειδικότερα.

Μετά το τέλος της ιστορικής διαδρομής θα κάνετε wine tasting σε 4 κρασιά. Μέσα στο κτήμα μπορείτε, επίσης να δείτε πόσο διαφορετικά είναι τα αμπέλια της Σαντορίνης. Δεν χρειάζεται να έρθετε κάποια συγκεκριμένη ώρα, αρκεί να είναι μέσα στο ωράριο λειτουργίας του Οινοποιείου.

Δεν χρειάζεται να έρθετε κάποια συγκεκριμένη ώρα, αρκεί να είναι μέσα στο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου.

Τι συμπεριλαμβάνει το wine tour στο wine Museum - Winery Koutsoyannopoulos:

-Είσοδος στο Wine Museum
-Δωρεάν άνετο parking
-Ατομική συσκευή ηλεκτρονικής ξενάγησης, επιλογή από 21 γλώσσες

Τι θα δω στο wine Museum

-Δοκιμή 4 κρασιών του οινοποιείου

  1. Santorini Asirtiko Koutsoyannopoulos(White dry)
  2. Ampelones Koutsoyannopoulos (Red dry)
  3. Kamaritis(10 years old Desert)
  4. Vinsanto(3 years old Desert)

Πληροφορίες
Τιμή:Από €9o
Βόθωνας, Σαντορίνη, τηλ. 22860 31322, www.santoriniwinemuseum.com