Γαστρονομική απόδραση στην Costa Navarino

Νέες αφίξεις διάσημων σεφ και απολαύσεις ουρανίσκου στο εμβληματικό resort

Με ηχηρές αφίξεις διάσημων σεφ στις κουζίνες του, με το ολόφρεσκο μποστάνι του γεμάτο προϊόντα της Μεσσηνιακής γης και το τοπίο να ανθίζει και να ομορφαίνει ακόμη πιο πολύ, η επίσκεψη μου στην Costa Navarino ήταν για ακόμη μια φορά ανυπόμονη!

Από τη Βίκη Βαμιεδάκη

Σχεδόν αγνώριστο μου φάνηκε το resort, από το προηγούμενο καλοκαίρι που το είχα επισκεφτεί. Οι κήποι του καλά ποτισμένοι από τον προηγούμενο χειμώνα και με τόση καθημερινή φροντίδα και αγάπη από τους ανθρώπους που τους περιποιούνται, είχαν θεριέψει! Πνιγμένα στο πράσινο και τα πολύχρωμα λουλούδια τα κτήρια, τα ξενοδοχεία, η πλατεία, οι πισίνες και όλοι οι χώροι! Μυρωδιές από παντού, απ’ τα χιλιάδες αρωματικά φυτά που ανθίζουν σε όλες τις γωνιές! Και γύρω γύρω, η ηρεμία του γηπέδου γκολφ, με τους λοφίσκους και τα δρομάκια, τις ελιές και τα φρουτόδεντρα.

lux3290lo_104260_Open_air_Lobby

Χαλάρωση και πολυτέλεια

Μια junior σουίτα με την ιδιωτική της πισίνα, αυτή τη φορά κοντά στο lobby, με περίμενε στο «The Romanos, a Luxury Collection Resort», αν και συμπαθώ ιδιαίτερα τη ζεστασιά του The Westin Resort Costa Navarino. Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το ξενοδοχείο, για όλους τους λόγους. Για τα γήινα χρώματα του, τα μεγάλα δωμάτια, τα κομψά αντικείμενα και σίγουρα τα τεράστια κρεβάτια. Αρνούμαι να κλείσω τις πόρτες του μπαλκονιού το βράδυ, γιατί θέλω να ακούω το νανούρισμα από τα τριζόνια, το θρόισμα των φύλων από τους κήπους και το φεγγαράκι να λάμπει στη θάλασσα.

Τηλεόραση και μουσική τέλος. Είχα αποφασίσει ότι αυτές θα ήταν οι μουσικές μου για τις επόμενες ημέρες.

The_Romanos_Grand_Infinity_Suite_View

Αναμνήσεις του ουρανίσκου

Είχα ακούσει για τα πολλά καινούρια σχέδια και νέα στις κουζίνες και στα… χωράφια του resort και είχα ραντεβού με τον κατάλληλο άνθρωπο που βρίσκεται πίσω αλλά και μπρος από όλο αυτό το τεράστιο γαστρονομικό εγχείρημα της Costa Navarino, που δεν είναι άλλος από τον Executive Chef Δημήτρη Μελεμενή. Θυμόμουν καλά τι μου είχε πει πέρυσι, για τα σχέδια και τους στόχους του και γνωρίζοντας την αποφασιστικότητα του δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι τα είχε ξεκινήσει όλα και με το παραπάνω!

EXECUTIVE_CHEF_MELEMENIS_DIMITRIS

Το μεγάλο του καμάρι είναι το τεράστιο μποστάνι του resort, το οποίο βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα. Πέντε στρέμματα γης, χάρμα οφθαλμών, αυτό το βιολογικό μποστάνι, που όση ώρα ήμουν εκεί, έκοβα και έτρωγα ντοματούλες, αγγουράκια, πιπεριές, κ.α.

Και τι δεν έχει αυτό το πλούσιο χωράφι, που καταφέρνει να καλύψει το 20% των αναγκών των ξενοδοχείων σε ζαρζαβατικά, φρούτα και αρωματικά φυτά. Πατάτες, τεσσάρων ειδών ντομάτες, μεταξύ των οποίων και η παραδοσιακή μεσσηνιακή ποικιλία «χοντροκατσαρή», κολοκυθάκια αλλά και μεγάλες κολοκύθες για λαχταριστές πίτες, αγγούρια, πιπεριές, ρόκα, ραπανάκια, κρεμμύδια, μαρούλια και πράσινες και κόκκινες λόλες.

GARDENS2

Πάνω από 12 είδη αρωματικών φυτών, για φαγητά αλλά και cocktails μεγαλώνουν εκεί, από τα 35 που είναι διάσπαρτα σε όλο το resort. Πεπόνια και καρπούζια, όλα εξολοκλήρου βιολογικά καλλιεργημένα, ενώ τώρα θα ξεκινούσαν και μια πειραματική καλλιέργεια με αμπελοφάσουλα!

GARDENS4

Επισκεφτήκαμε με το σεφ τον καταπράσινο κήπο που τον κοιτούσε με μεγάλη περηφάνια. Εκεί συχνά μαζεύονται πελάτες του ξενοδοχείου μικροί και μεγάλοι και κάνουν τη βόλτα τους δοκιμάζοντας. «Σύντομα - όπως μου λέει ο ίδιος - θα φτιαχτούν πάγκοι για πικ – νικ αλλά και μια κρήνη, και θα μαζευόμαστε εδώ, θα φέρνουμε φρεσκοψημένο ψωμί από το φούρνο μας στο ξενοδοχείο, αλλά και παραδοσιακή Σφαέλα, θα κόβουμε ζαρζαβατικά και φρούτα και θα περνάμε ωραία!». Όπως μου αποκάλυψε ετοιμάζουν ακόμη παρτέρια με αρωματικά φυτά, πίσω από κάθε εστιατόριο, ώστε να μπορούν οι μάγειροι να τα κόβουν φρέσκα όποτε θελήσουν.

GARDENS1

Τα νέα στις κουζίνες δεν προέρχονταν μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό! Στην Costa Navarino είχε μόλις καταφτάσει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ιταλός Σεφ Ανδρέα Φούσκο, ο οποίος εκτός του ότι ανέλαβε την επιμέλεια της κάρτας του μεγάλου ιταλικού εστιατορίου Da Luigi, δημιούργησε και παρουσιάζει ένα νέο εστιατόριο, το «Perovino», μπροστά στο χώρο της κεντρικής πισίνας. Μεσογειακή κουζίνα και fine dining, με 2 μενού από 3 και 4 πιάτα, για λίγους τυχερούς, μόνο το βράδυ.

Γευστικές απολαύσεις δίπλα στα κρυστάλλινα νερά

Είπα να πάω στην παραλία, αλλά σκέφτηκα ότι νηστικό αρκούδι δεν κολυμπάει, οπότε η πρώτη στάση έγινε στο πολυαγαπημένο μου «Μπαρμπούνι», μακράν το πιο ντιζαϊνάτο εστιατόριο παραλίας στη χώρα!

BarbouniIMG_2859

Ηχηρή άφιξη στην κουζίνα του, με τον πολύ ταλαντούχο, βραβευμένο σεφ Χρύσανθο Καραμολέγκο να έχει αναλάβει την επιμέλεια του νέου μενού. Μια κάθετη ματιά στα εδέσματα του καταλόγου, ήταν υπεραρκετή για να με καθηλώσει σε ένα τραπέζι για δυο, με απίθανη θέα στην παραλία, αφού ήταν προφανές ότι θα την θυσίαζα για χάρη του ουρανίσκου μου!

Εξαιρετική δουλειά από το Σεφ Καραμολέγκο, ο οποίος άλλαξε εντελώς το ύφος του «Μπαρμπούνι», - παίζοντας επιδέξια με υφές και κόντρες στις γεύσεις - το οποίο δεν είναι πλέον ένα χαλαρό ουζερί – ψαρομεζεδοπωλείο, αλλά ένα fish restaurant.

Δοκίμασα λαβράκι καρπάτσιο με αχινό και φύκια Καλαμάτας που ήταν τόσο τραγανά που θα τα παράγγελνα και μόνα τους, ενώ δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα μύδια αχνιστά με σαφράν, λάιμ και aioli μάραθου (με τις γνωστές βουτιές ψωμιού). Σκεφτόμουν μήπως να μείνω στα ορεκτικά οπότε είπα να δοκιμάσω και τις όντως καταπληκτικές σαρδέλλες τεμπούρα με βινεγκρέτ σύκου και γλυκολέμονα.

BARBOUNI3

Αδύνατον να αντισταθώ στις φρέσκιες πατάτες τηγανιτές, αρωματισμένες με λάδι τρούφας και πασπαλισμένες με θαλασσινό αλάτι, που με όλα ταίριαζαν και προσπαθώ να ξεχάσω το γεγονός ότι παρήγγειλα επιπλέον μερίδα προς το τέλος. Και ενώ γευόμουν και καλά για επιδόρπιο μια απίθανη παραδοσιακή Μεσσηνιακή Σφέλα στον φούρνο, με μαρμελάδα τομάτας και λεμονιού, δεν μπορούσα να μην περάσω στα κυρίως πιάτα.

Ξεκινώντας με μια μεγάλη μπουκιά από τα ζυμαρικά θαλασσινών με γαρίδες, μύδια, γυαλιστερές, φρέσκο βασιλικό και σάλτσα ντομάτας, μοιράστηκα αργότερα μια τρομερή μερίδα «Θαρθουέλα», δηλαδή αστακό, βασιλικό καβούρι, γαρίδες, μύδια, κυδώνια, ρικάρ, σέρρυ, σαφράν και λεμόνι, που πιστέψτε με ακόμα τη βλέπω στον ύπνο μου.

Μετά από αυτό το γεύμα, δεν τόλμησα να κάνω βουτιά στη θάλασσα. Προτίμησα το μεγάλο κρεβάτι – ξαπλώστρα της βεράντας μου, που είχε σκιά και ένα ελαφρύ αεράκι…

Ρομαντισμός και cocktails στο Anax Lounge

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, ήμουν καλεσμένη στο bar του The Romanos, το Anax Lounge για cocktails. Ω ναι... το ηλιοβασίλεμα ήταν μαγικό όπως και τα cocktails του head bartender Άγγελου Κουρτσόπουλου!

Εκτός κάρτας δοκίμασα και το δικό του “Mystery of Chios”, με vodka beluga, μαστίχα Σχοίνος, limoncello, cherry bitters, σαφράν, χρυσόσκονη και μια ορχιδέα για ντεκόρ. Υπέροχο! Πολύ καλή και ξεχωριστή επιλογή είναι το Olive Oil Martini με Gin, μαστίχα, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμόνι.

OLIVE_OLIL_MARTINI_ANAX1

Μοναδική γαστρονομική εμπειρία

Στο Armyra restaurant, εκεί όπου τις γαστρονομικές προτάσεις υπογράφει ο Γιώργος Παπαϊωάννου, σεφ και ιδιοκτήτης του «Παπαϊωάννου» στον Πειραιά, συνεχίστηκε η βραδιά μας. Εξαιρετικές πρώτες ύλες και συνταγές, σε ένα πολύ δυνατό μενού.

Δοκιμάσαμε σκουμπρί καπνιστό με coulis πιπεριάς, φακές Δομοκού και γλυκό μελιτζανάκι, αλλά και χταπόδι σχάρας με φάβα Σαντορίνης και dressing από λευκό βαλσαμικό. Τρομερή γεύση το μαύρο tagliolini με σολωμό, ψάρι ημέρα, χτένια, φιλέτο ελιάς και κάπαρη, ενώ για το τέλος απολαύσαμε ολόφρεσκα ψάρια με χόρτα θάλασσας.

Ακολούθησε ένας επίσης χορταστικός ύπνος, σε αυτά τα βασιλικά κρεβάτια του Romanos με τα φίνα λινά και την απόλυτη ησυχία…

ARMYRA DISH

Μαγικά πρωινά με τα πιο φίνα υλικά

Το επόμενο πρωί, νέες εκπλήξεις με περίμεναν στο μπουφέ του πρωινού. Σούπερ ανανεωμένο, με πολλές αλλαγές που έχουν γίνει και με άλλες να ετοιμάζονται. Οι μάγειροι είναι παντού για να ετοιμάσουν φρέσκα αβγά και ομελέτες, να κόβουν επιτόπου αλλαντικά, να φτιάχνουν απίθανα smoothies, ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα με λίγες θερμίδες για όσους κάνουν διατροφή.

Για όσους έχουν ειδικές διατροφικές συνήθειες και ανάγκες, το resort προσφέρει όλες τις ενδεδειγμένες λύσεις, όπως ειδικά μενού, ενώ ειδικός τεχνολόγος τροφίμων είναι πάντα εκεί για να φροντίζει και να ελέγχει τα special requests.

ANAX

Ευεξία και αναζωογόνηση

Λίγη χαλάρωση στην πισίνα, με ένα φρέσκο χυμό, ήταν ό,τι έπρεπε για να προετοιμαστώ για το Anazoe Spa, όπου έζησα την εμπειρία του Melisseus, με μέλι και κερήθρα.

wes3289sp_103749_Anazoe_Spa_-thalassotherapy1

Μια θεραπεία μασάζ, που σας μιλώ εν τιμή είχε τόσο ευεργετικά αποτελέσματα στο νου και το σώμα, που από μόνη της θα ήταν λόγος να επισκεφτώ και πάλι την Costa Navarino.

_D1C0610

Υπέροχα cocktails στα χρώματα του δειλινού

Αργά το απόγευμα, βρέθηκα στην υπέροχη βεράντα του Westin και στο bar  1827 με τους υπερμεγέθεις καναπέδες, όπου απόλαυσα τα πολύ καλά cocktails του.

Η θέα είναι μαγευτική όλες τις ώρες της ημέρας και το δειλινό μετατρέπεται σε καρτ-ποστάλ αλησμόνητων καλοκαιρινών στιγμών! Πως να αντισταθώ στις προτάσεις του bartender Δημήτρη Ρουσόπουλου για ένα δροσερό cocktail. Δοκίμασα το πολύ γευστικό “Basilic” με Grey Goose Poire Vodka, ροζ γκρέιπφρουτ, θυμάρι, φράουλα και βασιλικό, και Absinthe Bitters, για να ακολουθήσει το υπέροχο «Royal», με Tanqueray Ten Gin, Creme De Cassis, lime, watermelon mango και prosseco. Αν δεν είχα την κράτηση μου στο Flame, θα έμενα εκεί μέχρι αργά!

CRAFTED_AT_WESTIN_COCKTAIL

Στο μοναδικό Flame

Είχε πια βραδιάσει για τα καλά και το δείπνο μας περίμενε στο αγαπημένο “Flame”. Βραδιά για κρέας, και ξεκίνημα με beef carpaccio, από λεπτές φέτες βοδινού από φάρμα της Αρκαδίας "χώμα ελιάς", φλοίδες από αρσενικό Νάξου, ρόκα και μαγιονέζα αρωματισμένη με λάδι λευκής τρούφας. 

FLAME_DISH

Συνέχεια με γλυκάδια μόσχου με πουρέ αχλαδιού, ποσέ αχλάδι, τσιπς τσορίθο και ζεστή βινεγκρέτ με ξύδι. Κορύφωση με ζουμερή και τέλεια ψημένη καρδιά σπαλομπριζόλας, που θα την θυμάμαι για καιρό.

Λίγο πριν αναχωρήσω, πέρασα – έτσι για το έθιμο – από τη Souvlakerie στην πλατεία του resort, για να χτυπήσω κυριολεκτικά ένα γύρο, με πατάτες, τζατζίκι και μπύρα. Χόρτασα για μεσημέρι, αλλά δεν χόρτασα την Costa Navarino για φέτος!

Επανέρχομαι!