Η Μύκονος του Νίκου & του Egidio

Οι ιδιοκτήτες των επιτυχημένων εστιατορίων Bakalo & Catari, ο Νίκος Νάνου και ο Egidio Guerreri, μας αφηγούνται μυκονιάτικες εμπειρίες που απολαμβάνουν καθώς και αγαπημένα τους σημεία στο νησί

Ο Νίκος (αριστερά) και ο Egidio (δεξιά) συνδυάζουν δουλειά και διασκέδαση

Επιμέλεια: Νάντια Μασσαχού

Η σχέση μας με το νησί ξεκίνησε χωριστά μεν, αλλά την ίδια περίπου περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του '90. Εγώ για δουλειά, ο Egi ως τουρίστας. Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '90, ερχόμασταν συχνά για διακοπές, όταν ζούσαμε στις Βρυξέλλες. Τελικά, βρεθήκαμε στο νησί μαζί για δουλειά το 2002.

Η σκέψη του Bakalo προέκυψε γιατί ο Νίκος θεωρούσε ότι έλειπε από το νησί ένα ελληνικό εστιατόριο με απλή, μαμαδίστικη κουζίνα και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Αυτό ήταν το πρώτο –και μοναδικό έως τώρα– ελληνικό εστιατόριο που έχουμε ανοίξει.

Το Bakalo είναι το μοναδικό γευστικό σημείο της Χώρας με αυθεντική κυκλαδίτικη κουζίνα

Το Catari προέκυψε γιατί ο Egidio λάτρευε και ζήλευε την αυλή με τους πανύψηλους φοίνικες του συγκεκριμένου αρχοντικού που στεγάζει το εστιατόριο.

Η ιταλική κουζίνα είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμη σε σχέση με την κυκλαδίτικη και ασφαλής λύση για όποιον δεν θέλει να ρισκάρει. Επίσης, μετά από μερικές μέρες διατροφής μόνο με ελληνικό φαγητό, ο επισκέπτης επιθυμεί μια αλλαγή. Η κυκλαδίτικη κουζίνα πάντως αποκτά όλο και περισσότερους fans.

Η υπέροχη αυλή του Catari βγαλμένη από σιτσιλιάνικο χωριό με κυκλαδίτικες επιρροές

Και τα 2 μαγαζιά έχουν ξεχωρίσει γιατί στηρίζονται στην ποιότητα. Δεν λέμε ψέματα, ούτε πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έχουμε σταθερότητα και υποδεχόμαστε τους πελάτες σαν να ήταν καλεσμένοι στο σπίτι μας. Οι πρώτες ύλες μας είναι εξαιρετικές και οι χώροι μας προσεγμένοι. Εστιάζουμε και στην παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ παράλληλα υπάρχει σεβασμός προς πελάτες και συνεργάτες. Αυτός είναι για εμάς ο ορισμός της λέξης «φιλοξενία».

Αυτό που μας δίνει η καθημερινότητα στη Μύκονο και δεν θα το αλλάζαμε για κανέναν λόγο είναι η θάλασσα, ο ήλιος και η ενέργεια των ανθρώπων που κάνουν διακοπές και μας παρακινούν να ξεφύγουμε λίγο από το άγχος και την κούραση της εποχιακής καθημερινής δουλειάς.

Αγαπημένες μας διαδρομές στο νησί είναι ο δρόμος για την Παράγκα με μηχανάκι και αέρα, καθώς και η επιστροφή προς Χώρα από τον Αϊ Γιάννη, όταν ξεπροβάλει το υπέροχο Theoxenia με τους Μύλους στο φόντο.

Μια αγαπημένη μας συνήθεια στο τέλος της σεζόν, αφού έχουμε κλείσει τα μαγαζιά, είναι το να βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία του Αϊ Γιάννη, μέχρι να πέσει η νύχτα.

Ιππασία στο Φωκό

Τρεις παραλίες που θεωρούμε κορυφαίες είναι η Ελιά, το Super Paradise, ο Φωκός.

Το αγαπημένο μας σημείο στο νησί είναι το Jackie O beach στο Super Paradise. Υπέροχο location, μοναδική αισθητική, εξαιρετικό φαγητό και πάντα χαμογελαστό service. Γι' αυτό άλλωστε ο Egi το επέλεξε για το birthday party του, όταν έκλεισε τα 50!

To Jackie O' Beach στην παραλία Super Paradise

Ένα μυστικό spot που αγαπάμε είναι η μικρή παραλία αριστερά από τη Λια –που νομίζω δεν έχει όνομα– για τα υπέροχα τιρκουάζ νερά της.

Το κοινό στοιχείο του Miami όπου ζούμε το χειμώνα, με τη Μύκονο είναι αυτό που λέμε international environment. Κοντινές αποστάσεις στο South Beach. Αίσθηση διακοπών και «χωριού». Επίσης, για εμένα που δεν οδηγώ, είναι ευτυχία να κάνω τα πάντα με ποδήλατο ή με τα πόδια. Αλλά και ο Egi λατρεύει να μετακινείται με scooter. Δεν είναι τυχαίο επίσης, το ότι πολλοί φίλοι μας περνούν το καλοκαίρι στη Μύκονο και το χειμώνα στο Miami.

Μια σημαντική διαφορά τους είναι πως απέναντι από το South Beach, σε απόσταση 10 λεπτών, βρίσκεται το downtown Miami με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Κανονική ζωή μεγαλούπολης -έχεις πολλές επιλογές για διασκέδαση, σινεμά, όπερα, θέατρο, συναυλίες κ.ά.- και βέβαια latin spirit. Είναι Αμερική μεν, με πολλά latin στοιχεία δε.

Mαγικά ηλιοβασιλέματα στη Μικρή Βενετία

Τρεις εμπειρίες που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να ζήσει...

Ξημέρωμα στο Γιαλό, όταν τα «ρεμάλια» πάνε για ύπνο και οι ντόπιοι για πρωινό καφέ.

Ηλιοβασιλέματα στη Μικρή Βενετία, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται.

Επίσκεψη στη Δήλο.

Στιγμιότυπο από το πάρτι γενεθλίων του Egidio στο Jackie O' Beach

Τρία αγαπημένα μας spots για nightlife... Moni, Scarpa και τα όλα τα gay bars που τα έχουν φίλοι μας.

*Το Νίκο τον συναντάμε κάθε βράδυ στο Bakalo όπου μας μυεί στην γνήσια ελληνική φιλοξενία, ενώ τον Egidio στο Catari για να μας παρασύρει με γεύσεις νότιας Ιταλίας και την αμεσότητα του.