Καρπενήσι: Ταξίδι στην καρδιά της ελληνικής φύσης

Αγαπάτε τη φύση; Αναζητάτε έντονες συγκινήσεις που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη; Το Καρπενήσι είναι ο ιδανικός προορισμός, με ένα πλήθος δραστηριοτήτων όλο το χρόνο.

Φαράγγια με εντυπωσιακούς καταρράκτες, πυκνά δάση και ορμητικά ποτάμια σας περιμένουν σε ένα ταξίδι στην καρδιά της ελληνικής φύσης! Το Visit Greece μας προτείνει...  

Όσοι αγαπάτε το υγρό στοιχείο

Διασχίστε τον Κρικελλοπόταμο με τα πεντακάθαρα νερά και την οργιώδη βλάστηση σε μια διαδρομή μοναδικής ομορφιάς έως το φαράγγι του "Πάντα-Βρέχει".Το διάσημο φαράγγι οφείλει το όνομά του στους εντυπωσιακούς του καταρράκτες που σχηματίζουν μικρές λιμνούλες, ιδανικές για κολύμπι, ενώ οι γύρω βράχοι δημιουργούν μια συναρπαστική φυσική πίστα αναρρίχησης για τους λάτρεις του αθλήματος.

Μια δεύτερη επιλογή για αναρριχητικές δραστηριότητες είναι η Μαύρη Σπηλιά, όπου έχετε την ευκαιρία να συνδυάστε πεζοπορία με via ferrata (προστατευμένη αναρρίχηση σε βράχο με τη βοήθεια σιδερένιων στηριγμάτων) σε συναρπαστικά μονοπάτια με το νερό των καταρρακτών να κυλά πλάι σας.

Αφήστε τους ποταμούς Ταυρωπό και Τρικεριώτη να σας συναρπάσουν με τις ορμητικές τους διαδρομές. Η κατάβαση του Τρικεριώτη προσφέρει μοναδικές στιγμές δράσης στους μυημένους στο rafting, ενώ ο Ταυρωπός χαρίζει μια ευχάριστη διαδρομή στους λιγότερο προχωρημένους και σε όσους δοκιμάζουν την εμπειρία του αθλήματος για πρώτη φορά.

Αν πάλι αγαπάτε πιο ήρεμες διαδρομές η Λίμνη των Κρεμαστών θα σας κατακτήσει με τα γαλήνια νερά και τις κρυμμένες ομορφιές της. Τα νερά της προσφέρονται για κολύμπι το καλοκαίρι και canoe ή kayak όλο το χρόνο.  

Όσοι αγαπάτε τα αθλήματα εδάφους

Ξεκινήστε τις ποδηλατάδες! Τα περίχωρα του Καρπενησίου είναι ιδανικά για ποδηλασία βουνού μέσα σε δάση με έλατα και καστανιές, καθώς και για ιππασία δίπλα στο ποτάμι. Καλπάστε στα γραφικά μονοπάτια που ακολουθούν το ρεύμα του Καρπενησιώτη ποταμού και νιώστε ένα με τη φύση. Στο τέλος της διαδρομής το εντυπωσιακό γεφύρι των Κορυσχάδων σας περιμένει...  

Οι λάτρεις των 4 (ή 2) τροχών

Γυρίστε το κλειδί στη μηχανή και φύγετε για το βουνό Καλιακούδα! Είναι η ιδανική επιλογή αν αγαπάτε τις διαδρομές με 4Χ4 ή on-off μοτοσικλέτες. Νιώστε την αδρεναλίνη σας να ανεβαίνει, ακολουθώντας το δασικό δρόμο του ελατόδασους μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο σε ύψος 1.450 μέτρων. Η θέα στην κοιλάδα του Καρπενησίου θα σας κόψει την ανάσα!  

Όσοι αγαπάτε το χιόνι

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι: 9 πίστες σκι, 3 off-piste διαδρομές και 2 πίστες snowboard περιμένουν να τις ανακαλύψετε! Ωστόσο, τα αθλήματα του χιονιού δεν είναι τα μόνα που προσφέρουν συναρπαστικές εμπειρίες στο βουνό, καθώς εδώ έχετε την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε πτήσεις parapente με όλο το Καρπενήσι στα πόδια σας… Τολμήστε το!  

Γευτείτε τοπικούς γαστρονομικούς θησαυρούς

Όλες αυτές οι δραστηριότητες στο βουνό είναι βέβαιο ότι θα σας ανοίξουν την όρεξη! Απολαύστε χωριάτικα λουκάνικα Ευρυτανίας με πράσο ή χωρίς, τοπικές πίτες και ποταμίσια πέστροφα στις ταβέρνες της περιοχής.

Δοκιμάστε εξαιρετικό βιολογικό προσούτο από μαύρο αυτόχθονα χοίρο, εκλεκτό έδεσμα που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία «ακροκώλιον» και στις μέρες μας παράγεται στο χωριό Προυσό. Έχει λάβει το δεύτερο βραβείο στον παγκόσμιο γαστρονομικό διαγωνισμό προσούτο της Σικελίας, ενώ η ίδια η μονάδα παραγωγής του αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Εάν πάλι είστε λάτρεις των τυριών, μην παραλείψετε να γευτείτε τη νοστιμιά της φέτας και του ντόπιου τυριού «Τσαλαφούτι». Συνοδεύστε το γεύμα σας με τσίπουρο ή «μούρο», ένα είδος τοπικού ποτού που θυμίζει τσίπουρο. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να βάλετε στη βαλίτσα σας τραχανά, τσάι του βουνού και αρωματικό μέλι από τα ελατοδάση της περιοχής.  

Γνωρίστε τα μνημεία της περιοχής

τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο κέντρο του Καρπενησίου, χτισμένο το 16ο αιώνα, την εντυπωσιακή Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας σκαρφαλωμένη στα απόκρημνα βράχια του Προυσού, το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα και το μεταβυζαντινό Μοναστήρι των Δομιανών στους Κτημενίους με τις ωραίες τοιχογραφίες.

Μην παραλείψετε μια βόλτα μέχρι το γειτονικό Κεφαλόβρυσο, τον τόπο όπου σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης. Επισκεφτείτε το μνημείο του και ξεκουραστείτε στις πέτρινες πεζούλες κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Σε κοντινή απόσταση μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Κορυσχάδες με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης ενώ στο Μεγάλο και Μικρό Χωριό τα λαογραφικά Μουσεία.  

Πού να μείνετε;

Χαλαρώστε σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Καρπενησιού με θέα στο βουνό, ζήστε ρομαντικές στιγμές σε ξύλινα χιονισμένα σαλέ σχεδόν μέσα στο δάσος ή γευτείτε την καρπενησιώτικη φιλοξενία σε κάποιους από τους παραδοσιακούς του ξενώνες. Το Καρπενήσι προσφέρει πληθώρα επιλογών για όλα τα γούστα!  

Πώς να φτάσετε;

Αφεθείτε στη μαγεία της διαδρομής! Ο συνηθέστερος τρόπος να φτάσετε στο Καρπενήσι, είναι μέσω της Λαμίας από την οποία απέχει περίπου 75 χλμ. Η διαδρομή μέσα στο καταπράσινο δάσος είναι βέβαιο ότι θα σας γοητεύσει! Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στη σήραγγα του Τυμφρηστού, η οποία αποτελεί τη δημοφιλέστερη «πύλη εισόδου» στην πόλη.   Tip: τους χειμωνιάτικους μήνες μην ξεχάσετε τις αντιολισθητικές σας αλυσίδες!