Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με… rafting στα ποτάμια της Ελλάδας!

Ημέρα γιορτής για τον τουρισμό η σημερινή, αφού κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, με σκοπό την ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής συμβολής του στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας!

Η φετινή 35η επέτειος είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και όπως είναι φυσικό οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας έχουν την τιμητική τους.

Μια σειρά εκδηλώσεων έχουν ήδη προγραμματιστεί σε πολλά από τα νησιά της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κάρπαθος αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το πιο δυναμικό προϊόν της χώρας.

Εμείς σας προτείνουμε μια εναλλακτική επιλογή, που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν την περιπέτεια και τη φύση! Γιλέκο, κράνος, κουπί στο χέρι, θέση στη βάρκα και… φύγαμε για μια μοναδική εμπειρία στα υδάτινα μονοπάτια της ελληνικής φύσης!

Ιδανικό μέσο για να βρεθείτε σε μέρη μοναδικής ομορφιάς, που διαφορετικά δε θα μπορούσατε να προσεγγίσετε, το rafting αποτελεί ιδανικό συνδυασμό δράσης και επαφής με τη φύση. Το rafting θα σας «οδηγήσει» σε βαθιά φαράγγια, δίπλα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, γεμίζοντάς σας με εικόνες μαγευτικών τοπίων και χαρίζοντάς σας κέφι και μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης.

Μπορείτε να γνωρίσετε τα ποτάμια της Ελλάδαςκάνοντας καταβάσεις με φουσκωτή βάρκα, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά υπό συνθήκες καλοκαιρίας και αφού έχει βρέξει έτσι ώστε τα ποτάμια να έχουν αρκετό νερό.

Η ομάδα του Visit Greece ετοίμασε για εσάς ένα μικρό οδηγό για την επόμενη extreme απόδρασή σας στην ελληνική φύση! 

Βοϊδομάτης (Ζαγόρι)

Από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη και μέσα σ’ ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, ο Βοϊδομάτης, αποτελεί την ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε τις πρώτες σας εμπειρίες στο rafting. Με σημείο εκκίνησης τη γέφυρα Αρίστης απολαύστε την εύκολη κατάβαση τερματίζοντας στη Γέφυρα Κλειδωνιάς.

Βαθμός δυσκολίας: 1-2
Διάρκεια: 1.30 ώρα

Πού θα μείνετε: Η περιοχή του Ζαγορίου, ειδικότερα η δυτική της πλευρά, περιλαμβάνει κάποια από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή χωριά της Ηπείρου, όπως το Πάπιγκο, την Αρίστη, το Βίκο, τα οποία πλαισιώνουν την κοιλάδα του ποταμού. Μπορείτε να επισκεφτείτε την μαγευτική Δρακόλιμνη, με την σπάνια πανίδα, να θαυμάσετε την εξαίσιαπέτρινη αρχιτεκτονική της Ηπείρου, αλλά και να επισκεφθείτε τα λαογραφικά μουσεία της περιοχής.  

Ταυρωπός ή Μέγδοβας (Ευρυτανία)  

Η κατάβαση στον Ταυρωπό προσφέρει όμορφες στιγμές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία του rafting για πρώτη φορά, αλλά και για τους πιο προχωρημένους. Ξεκινώντας από την Παλαιά Bίνιανη, μέσα σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο θα τερματίσετε στη γέφυρα του Mέγδοβα. Η διαδρομή των 10 χλμ. περίπου θα σας μαγέψει, ωστόσο μια έκπληξη σας περιμένει για το τέλος, όταν θα κατεβείτε από τη βάρκα για να περπατήσετε μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης.

Βαθμός δυσκολίας: 1-2
Διάρκεια: 2 ώρες

Πού θα μείνετε: Μπορείτε να μείνετε στοΚαρπενήσι καθώς και τα γύρω χωριά όπως τις Κορυσχάδες, τη Λαγκαδιά, τον Άγιο Ανδρέα και τους Γοριανάδες, στο Μικρό Χωριό, στο Βούτυρο και στον Άγιο Νικόλαο. Η εκδρομή σας στην αγκαλιά της ευρυτανικής φύσης, δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει ατελείωτες βόλτες στην φύση και δυνατότητες αθλητικών δραστηριοτήτων. Αξίζει να κάνετε τη διαδρομή Καρπενήσι - Προυσός, απολαμβάνοντας τα ελατόφυτα βουνά της Xελιδώνας και της Kαλιακούδας και να κάνετε μια στάση στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας.  

Εύηνος (Ορεινή Ναυπακτία)  

Με τις πηγές του στα Βαρδούσια και τις εκβολές του στον Πατραϊκό κόλπο, ο Εύηνος αποτελεί ιδανική επιλογή για τους αρχάριους. Η σημαία της εκκίνησης πέφτει στη γέφυρα του Πόρου ενώ η διαδρομή των 10 χλμ. ολοκληρώνεται με μοναδικά περάσματα slalom μέσα από την τεχνητή ολυμπιακή πίστα του kayak, καταλήγοντας στη γέφυρα του οικισμού Χάνι Μπανιά.

Βαθμός δυσκολίας: 2
Διάρκεια: 2 ώρες

Πού θα μείνετε: Ο πιο κοντινός οικισμός στον Εύηνο είναι το Χάνι Μπανιά. Μπορείτε ωστόσο να διαμείνετε στην πανέμορφη Ναύπακτο, απολαμβάνοντας τις βόλτες σας στο γραφικό, ενετικό λιμάνι και το κάστρο που δεσπόζει την πόλη. Επίσης, με αφετηρία εξόρμησης την Άνω Xώρα μπορείτε να ανακαλύψετε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ορεινής Ναυπακτίας: την Περδικόβρυση, την τεχνητή λίμνη του Εύηνου, το χωριό Πλάτανος με το Λαογραφικό του Μουσείο και το μονότοξο γεφύρι της Aρτοτίβας, αρχιτεκτονικό θαύμα του 15ου αιώνα.  

Λούσιος (Αρκαδία)  

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ποταμούς της χώρας, ο Λούσιος αποτελεί ιδανικό ποτάμι για rafters με μικρή εμπειρία. Η υδάτινη διαδρομή, μήκους 8 χλμ. γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα στο στενό φαράγγι, όπου η βλάστηση οργιάζει, δημιουργώντας σε πολλά σημεία τούνελ, κάτω από τα οποία θα περάσετε! Τοξωτά γεφύρια, πηγές μέσα από τους βράχους και εντυπωσιακά περάσματα συμπληρώνουν το ήδη συναρπαστικό τοπίο της διαδρομής.

Βαθμός δυσκολίας: 3
Διάρκεια: 2 ώρες

Πού θα μείνετε: Η παραδοσιακή και ιστορική Καρύταινα προσφέρεται για να συνδυάσετε την εμπειρία του rafting με αξέχαστη διαμονή! Το μικρό αρκαδικό χωριό, που χαρακτηρίζεται και ως το «Τολέδο της Ελλάδας» διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα με τα λιθόκτιστα δρομάκια, τα πέτρινα κτήρια, το ιστορικό του κάστρο σε συνδυασμό με τα γεφυράκια και τα ιστορικά μοναστήρια. Μπορείτε επίσης να διαμείνετε στα παραδοσιακά αρκαδικά χωριά της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας.  

Άραχθος (Τζουμέρκα)  

Προσφέροντάς σας δυο ανεπανάληπτες διαδρομές, ο ποταμός Άραχθος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ποτάμια για rafting. Είτε ξεκινάτε τώρα, είτε είστε έμπειροι rafters, το ποτάμι θα σας κατακτήσει! Η είσοδος στο στενό φαράγγι του Αράχθου είναι επιβλητική με κατακόρυφες πλαγιές που φτάνουν τα 700 μ. Στη μέση της διαδρομής, μπορείτε να σταματήσετε και να περπατήσετε μέχρι τον καταρράκτη της Γλύφκης, στη βάση του οποίου σχηματίζεται λιμνούλα.

Οι πιο τολμηροί μπορείτε να βουτήξετε, απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία! Η διαδρομή για τους αρχάριους ξεκινά στη Γέφυρα Πολίτσας (Λάζαινα) ενώ για τους πιο έμπειρους του αθλήματος από τη Γέφυρα Τσιμπόβου (Χαροκόπι), δίνοντας ένα πιο extreme χαρακτήρα στην διαδρομή 4ου βαθμού δυσκολίας. Και οι δυο διαδρομές καταλήγουν στο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας, που στεφανώνει τις όχθες του Άραχθου.

Βαθμός δυσκολίας: 2-3 (Αρχάριοι), 4 (προχωρημένοι)
Διάρκεια: 2 ώρες (4 ώρες για τους προχωρημένους)

Που θα μείνετε: Τα Τζουμέρκα αποτελούν ιδανικό προορισμό για τη διαμονή σας, μακριά από την πολυκοσμία, με εντυπωσιακά φυσικά κάλλη και έντονο το στοιχείο της ηπειρώτικης παράδοσης!