Στο Πάπιγκο «γεύεσαι» την αυθεντικότητα των χωριών της Πίνδου

Στο Πάπιγκο «γεύεσαι» την αυθεντικότητα των χωριών της Πίνδου

Ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός

Τα «καρτποσταλικά» Ζαγοροχώρια θα πρέπει να τα επισκεφθείτε έστω και μια φορά στη ζωή σας. Το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι απαρτίζoνται από 46 χωριά, µεταξύ των οποίων είναι το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, τα οποία στέκονται στα 1.000 περίπου μέτρα υψόμετρο στο νομό Ιωαννίνων.

Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης (ή Γκαμήλας), και χαρακτηρίζεται από γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, που είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.

Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου.

Μάλιστα, λόγω της ποικιλομορφίας της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, καθώς και της πλούσιας βλάστησης από φυλλοβόλα δέντρα, η περιοχή αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους. Τα χρυσοκίτρινα χρώματα του φθινοπώρου, το λευκό του χειμώνα και η ανθοφορία της άνοιξης δημιουργούν πάντα ένα ξεχωριστό σκηνικό.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα διάσημα χωριά του Ζαγορίου και έχει ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση πράγμα που οφείλεται αφενός στη θέση του, αφετέρου στον παραδοσιακό χαρακτήρα που διατηρεί, χωρίς ωστόσο να χάσει την αυθεντικότητά του.

Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινες σκεπές, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και όμορφες πέτρινες βρύσες είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης.

Και όλο αυτό με φόντο την Αστράκα, μια σειρά από τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς του όρους Τύμφη που υψώνονται ακριβώς πάνω από τα σπίτια.

Διάσημο σημείο, επίσης, κοντά στον οικισμό είναι οι Κολυμπήθρες ή αλλιώς Ρογκοβό Οβίρες. Ουσιαστικά, πρόκειται για στρογγυλά κοιλώματα (κολυμπήθρες) που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση του νερού. Εκεί, το καλοκαίρι, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη φύση ή ένα δροσερό μπάνιο.

Ένα ακόμα μοναδικό κομμάτι του Πάπιγκου είναι οι Πύργοι, τεράστιοι βραχώδεις σχηματισμοί που βρίσκονται νότια της κορυφής της Αστράκας και τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου, με τον ψηλότερο από αυτούς να φτάνει τα 1.788 μέτρα.

Το μέρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας αλλά και για τους καλοφαγάδες αφού έχει κανείς την ευκαιρία να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις και τις φημισμένες παραδοσιακές πίτες.