Τα κέρματα των ευχών από τα συντριβάνια δεν θα πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες

Τα κέρματα των ευχών από τα συντριβάνια δεν θα πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες

Αλλάζει την μέχρι τώρα «πολιτική» ο δήμος Ρώμης που έδινε στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τα χρήματα

Τα κέρματα που πετούν οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης, κάνοντας μια ευχή που ελπίζουν να εκπληρωθεί, δεν θα αποδίδονται πλέον αυτομάτως στην Caritas, τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γράφουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες.

Ο δήμος της Ρώμης αποφάσισε να ιδρύσει ένα Ταμείο που, από την 1η Απριλίου, θα συλλέγει τα χρήματα από όλα τα σιντριβάνια της Αιώνιας Πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του διασημότερου από αυτά, διευκρινίζει η εφημερίδα Il Messaggero.

Ο δήμος της ιταλικής πρωτεύουσας θα συγκροτήσει μια ειδική ομάδα, στην οποία θα μετέχουν ειδικοί σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, θα αποφασίζει στη συνέχεια πού θα επενδύονται τα χρήματα αυτά, αφού εξετάσει και τα σχέδια που θα της παρουσιάζει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με την Il Messaggero, τα έσοδα της Caritas από τα κέρματα που πετούσαν οι τουρίστες στη Φοντάντα ντι Τρέβι κάνοντας μια ευχή αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Η κατασκευή του σιντριβανιού ανατέθηκε το 1732 στον Νικολάς Σάλβι από τον πάπα Κλήμη ΙΒ΄ προκειμένου να αντικατασταθεί μια απλή κρήνη που βρισκόταν στο ίδιο σημείο. Η μνημειώδης Φοντάνα ντι Τρέβι ολοκληρώθηκε 30 χρόνια αργότερα από τον Νικολό Πανίνι.

Η παράδοση λέει ότι όποιος πετάξει ένα νόμισμα στο σιντριβάνι, έχοντας γυρισμένη την πλάτη του σε αυτό, πριν φύγει από τη Ρώμη, είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή στην πόλη.