Tο πράσινο της ελιάς και το μπλε της Ελλάδας «έκλεψε» η Σοντοσίμα στην Ιαπωνία

Tο πράσινο της ελιάς και το μπλε της Ελλάδας «έκλεψε» η Σοντοσίμα στην Ιαπωνία

Η Σιντοσίμα έχει αδελφοποιηθεί με τη Μήλο από το 1989

Η Σαντοσίμα, η οποία αποκαλείται και «νησί της Ελιάς», αποτελεί την πρώτη περιοχή της Ιαπωνίας όπου καλλιεργήθηκε επιτυχώς το ελαιόδεντρο και βρίσκεται στην Εσωτερική Θάλασσα Σέτο, γνωστή και ως η Μεσόγειος της Άπω Ανατολής εξαιτίας του «γλυκού» μεσογειακού κλίματός της.

Περισσότερα από χίλια ελαιόδεντρα υπάρχουν στο νησί ενώ στις 8 Οκτωβρίου του 1989 η Σοντοσίμα αδερφοποιήθηκε με την Μήλο.

Στο Πάρκο της Ελιάς του νησιού υπάρχει ένας ολόλευκος ανεμόμυλος, δώρο από το νησί της Μήλου, ένα άγαλμα της Αθηνάς της οποίας το σύμβολο ήταν η Ελιά, ο «Ναός της Ελιάς» – αντίγραφο αρχαίου ελληνικού ναού ο οποίος ανεγέρθηκε το 1973. Επίσης στο τουριστικό κατάστημα υπάρχουν διάφορα προϊόντα ελιάς, ακόμα και παγωτό χωνάκι με γεύση από φύλλα ελιάς!

Ακόμα, στο λιμάνι τους επισκέπτες καλωσορίζουν επιγραφές στην ελληνική γλώσσα.

Ημερομηνίες - σταθμοί

Μήλος – Σοντοσίμα, 8 Oκτωβρίου 1989
1989: τελετή αδερφοποίησης στη Σοντοσίμα.
1990: τελετή αδερφοποίησης στη Mήλο.
1993: επίσκεψη ελληνικού χορευτικού συγκροτήματος στη Σοντοσίμα.
2003: έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Εικαστική Συνεύρεση δύο Πολιτισμών» με πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Μήλο (5-27 Ιουλίου), Θεσσαλονίκη (3-19 Σεπτεμβρίου) και Αθήνα (1-15 Οκτωβρίου).
2016: Επίσκεψη ιαπωνικής αντιπροσωπείας από τη Σοντοσίμα στη Μήλο. Εγκαίνια Πάρκου Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας.

Eπίσης δημιουργήθηκε ταινία με τίτλο «Το παιδί του ανέμου» που γυρίστηκε στη Σοντοσίμα και τη Μήλο και προβλήθηκε σε κεντρικές αίθουσες στο Τόκιο με επιτυχία.

Πληροφορίες

Σοντοσίμα / Ιαπωνία

Διαφορά ώρας: 6 ώρες μπροστά

Νόμισμα: Γιεν (1 ευρώ ισοδυναμεί με 124 Γιεν)

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 18 ώρες και 30 λεπτά από την Αθήνα και 19 ώρες και 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μονάχου και Τόκιο.