Αρίστη, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου

Αρίστη, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου

Παραδοσιακός οικισμός, μέσα στη φύση, λαξευμένος με την τέχνη των μαστόρων της πέτρας

Η Αρίστη Ζαγορίου είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στα Ζαγόρια με παλιά αρχοντικά, εκκλησίες και Μοναστήρια, που μαρτυρούν την ακμή και τον πολιτισμό του στο πέρασμα του χρόνου.

Αυτό το όμορφο κεφαλοχώρι απέχει 48 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και βρίσκεται στο δρόμο για το Πάπιγκο.

Χτισμένο σε μια προνομιακή θέση, στα 650 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου κι όσοι το επισκέπτονται καταλαβαίνουν γιατί έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των τουριστών. Πετρόχτιστα αρχοντικά, παραδοσιακά καλντερίμια και εκκλησίες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που συμπληρώνεται από τα εντυπωσιακά χρώματα της φύσης.

Ολόκληρο το χωριό είναι ντυμένο με τη ζαγορίσια πέτρα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα γραφικό και ξεχωριστό από πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς που μπορεί να έχετε συναντήσει. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τις πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες και το επιβλητικό καμπαναριό.

Φτάνοντας στην Αρίστη θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε από απλές πεζοπορικές διαδρομές,περιπετειώδεις δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, μια βόλτα δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη ή απλώς να απολαύσετε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία του οικισμού, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο.

Στην Αρίστη θα βρει κανείς παραδοσιακούς ξενώνες και οργανωμένα καταλύματα που εξυπηρετούν κάθε επισκέπτη. Επιπλέον μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές πίτες και τα τοπικά εδέσματα της ηπειρώτικης κουζίνας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αρίστη σαν ορμητήριο για τις εκδρομές σας και να περιπλανηθείτε στα όμορφα Ζαγοροχώρια που θα σας αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις και εικόνες με τους φιλόξενους κατοίκους να είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν.