Το «καταραμένο ξενοδοχείο» της Βόρειας Κορέας

Το «καταραμένο ξενοδοχείο» της Βόρειας Κορέας

Κατασκευάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες

Μπορεί να είναι άλλος ένας άκυρος συναγερμός, αλλά όλα δείχνουν ότι έπειτα από 30 χρόνια βουτηγμένο μέσα στη σκόνη, το «καταραμένο ξενοδοχείο» όπως είναι γνωστό μπορεί να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Η επιβλητική κατασκευή που θυμίζει πυραμίδα, δεσπόζει στην πρωτεύουσα του κράτους, την Πιονγκγιάνγκ και εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται υπό κατασκευή με αποτέλεσμα να παραμένει ένα άδειο κτίσμα με πανάκριβα υλικά, ένα καταραμένο ξενοδοχείο.

Όπως αναφέρει η Telegraph, νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εκ νέου στο μεγαλειώδες ξενοδοχείο, το Ryugyong Hotel, των 105 ορόφων και των 3.000 κλινών, με γερανούς και οικοδομικά οχήματα να τριγυρίζουν γύρω από τη βάση. Ο γερμανός τουρίστας, Till Moslerο ανέφερε εξάλλου πως ο ξεναγός του με υπερηφάνεια τον ενημέρωσε πως το ξενοδοχείο σύντομα θα ανοίξει για το κοινό.

Οι φήμες ότι σύντομα θα κοβόταν η κορδέλα είχαν αρχίζει να οργιάζουν και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν κυκλοφόρησε βίντεο με ανοιχτά φώτα σε δυο ορόφους του ξενοδοχείου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1987 από την αιγυπτιακή εταιρεία  Orascom με τον τότε ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ να προβάλει έντονα την κατασκευή του ώστε να σαγηνεύσει τουρίστες αλλά έπειτα από πέντε χρόνια οι εργασίες έλαβαν τέλος λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και των ελλειμματικών ταμείων της Β. Κορέας. Οι εργασίας ξεκίνησαν εκ νέου το 2002 με τλεικό χρονοδιάγραμα το 2012 οπότε και θα άνοιγε επίσημα τις πύλες του για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γένηση του Κιμ Ιλ Σονγκ. Σχέδια που έμειναν ωστόσο στα χαρτιά.

Κατά τους ελέγχους εντοπίστηκαν σωρεία προβλημάτων όπως η κακή ποιότητα τσιμέντου...