Η Σαντορίνη γίνεται… πίστα για parkour

Η Σαντορίνη γίνεται… πίστα για parkour

Ο νούμερο ένα προορισμός για τους αθλητές παγκοσμίως

Ζει ακόμη σε καλοκαιρινούς ρυθμούς με χιλιάδες τουρίστες να απολαμβάνουν τις διακοπές του, σε μια από τις καλύτερες τουριστικές χρονιές. Μιλάμε φυσικά για την Σαντορίνη που και φέτος όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει, αύριο Σάββατο, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως αγώνας freerunning & parkour στην Οία, στο πλαίσιο του 7 Red Bull Art of Motion.

Τι είναι όμως το parkour και το freerun για όσους δεν το γνωρίζουν;

To Parkour ή η «Τέχνη της Φυγής», όπως το περιγράφουν οι άνθρωποι που το «ζουν», είναι η μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη, ασφαλή και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου, σε διαφορετικό σημείο, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες ικανότητες. Είναι το νούμερο ένα σπορ στο YouTube με περισσότερα από 20 εκατομμύρια uploads.

Ο όρος Parkour προέκυψε από το «Parcours du combattant», ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ' εμποδίων.

Στο περιβάλλον του parkour, όλα είναι εμπόδια, είτε φυσικά είτε τεχνητά, όπως οι βράχοι, τα ποτάμια, τα κλαδιά, τα πεζούλια, οι τοίχοι ή τα κάγκελα. Γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, προάστιο του Παρισιού, ενώ καθιερώθηκε από τον David Belle τη δεκαετία του '80. Ωστόσο, εμπνευστής του parkour είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής πατέρας του, Raymond Belle.

Πατέρας του «Freerun» είναι ο Sebastien Foucan, ο οποίος το 2013 το απελευθέρωσε από τους περιορισμούς του parkour. Με τη σειρά του, ο Giullaume Pelletier, ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ Jump London το 2003 και ο οποίος συνεργαζόταν με τον Foucan εκείνη την περίοδο, επινόησε τον όρο «Freerunning». Με βαθιές επιρροές από τις πολεμικές τέχνες, το freerunning είναι ένας πιο ακροβατικός και διασκεδαστικός τρόπος κίνησης, που ορίζει τη σύνδεση του σώματος με το πνεύμα και το περιβάλλον.

Όπως το περιγράφουν όσοι το αγαπούν, μπορεί να συγκριθεί με την κίνηση των ζώων ή τη ρευστή κίνηση του νερού. Κάθε freerunner προπονείται ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα στο περιβάλλον, αστικό ή μη, και να μπορεί να εκφράζει τον εαυτό του μέσω της διάδρασης με τα διάφορα στοιχεία του χώρου.

Πότε ξεκίνησε - Πώς έφτασε στη Σαντορίνη

Ξεκινώντας το ταξίδι του, το 2007, από τη Βιέννη, το Red Bull Art of Motion εξελίχθηκε ως η κορυφαία Freerunning & Parkour συνάντηση στον κόσμο. Έχοντας περάσει από Αυστρία, Σουηδία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Βραζιλία και Ελβετία, κατέφθασε στη Σαντορίνη το 2011 όπου και παρέμεινε για τα επόμενα χρόνια.

Ένα χρόνο πριν, το 2010, ο Ryan Doyle, ιδρυτής και αθλητής της παγκόσμιας ομοσπονδίας Freeruning και Parkour, βρισκόταν στη Σαντορίνη στο πλαίσιο γυρισμάτων, όταν είπε: «Θα μπορούσα να φανταστώ αυτό το μέρος να γίνεται το νησί του parkour».

Κάπως έτσι, το 2011, ξεκίνησε το πρώτο Red Bull Art of Motion στη Σαντορίνη και αμέσως έγινε ο νούμερο ένα προορισμός για τους αθλητές παγκοσμίως, ώστε φέτος να πραγματοποιείται η έβδομη διοργάνωση.

Ο κάθε αθλητής έχει 90 δευτερόλεπτα να ολοκληρώσει μια διαδρομή (run) σε συγκεκριμένο χώρο που έχει οριστεί (πίστα), ο οποίος είναι ο ίδιος για όλους τους συμμετέχοντες.

Η πίστα απλώνεται σε μια έκταση 683 τ.μ. στην καλντέρα της Οίας και η διαφορά ύψους του ψηλότερου με το χαμηλότερο σημείο είναι 16 μέτρα. Ειδικότερα, η πίστα βρίσκεται ακριβώς πάνω στην καλντέρα, μεταξύ του σημείου όπου χιλιάδες τουρίστες, ακόμα και στα μέσα σχεδόν Οκτωβρίου, απολαμβάνουν κάθε απόγευμα το μοναδικό ηλιοβασίλεμα και τον χαρακτηριστικό μύλο που κοσμεί την Οία.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές είναι ο πιο ξεχωριστός διαγωνισμός freerunning στον κόσμο, με πάνω από 200 freerunners που δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού εδώ για να κάνουν freerun πάνω στις σκεπές της Οίας.

Οι freerunners μπορούν να πηδήξουν έως και σχεδόν 7 μέτρα σε μήκος και να κάνουν άλμα από ύψος 8 μέτρων. Τα σπίτια ξαναβάφονται κάθε χρόνο.

Στην πίστα του διαγωνισμού υπάρχουν συνολικά 87 σκαλοπάτια σε 4 σκάλες (την ώρα που στην Οία τα σκαλιά είναι αμέτρητα).

Συνολικά 187 άτομα θα ταξιδέψουν και θα μείνουν στη Σαντορίνη για 10 μέρες, για τις ανάγκες του Red Bull Art of Motion.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 η Σαντορίνη απέκτησε τη δική της Freerunning σχολή. Πάνω από 600 αθλητές από 55 χώρες έχουν πάρει μέχρι στιγμής μέρος στο Red Bull Art of Motion της Σαντορίνης.

Σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των Red Bull που έχουν καταναλωθεί στις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ισοδυναμεί με τα λίτρα νερού που γεμίζουν όλα τα τζακούζι όλων των ξενοδοχείων, που βρίσκονται μέσα στην πίστα του διαγωνισμού.