Πάργα, το «διαμάντι» της Ηπείρου που δεν κατάφερε να κατακτήσει ο Αλή Πασάς

Πάργα, το «διαμάντι» της Ηπείρου που δεν κατάφερε να κατακτήσει ο Αλή Πασάς

Κατέληξε τελικά στο να την αγοράσει

Η Πάργα βρίσκεται στο ηπειρωτικό μέρος της Ελλάδας, συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας, και πολλοί είναι αυτοί που την παρομοιάζουν με νησί. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει το γεγονός ότι είναι παραθαλάσσια και ιδιαίτερα γραφική.

Εκτός από φυσική ομορφιά, η συγκεκριμένη πόλη έχει και ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς ήταν μια περιοχή που ήθελε αλλά δεν μπόρεσε να κατακτήσει ο Αλή Πασάς.

Ιστορική αναδρομή

Στην Πάργα κατέφυγαν οι Σουλιώτες μετά την πτώση του Σουλίου και από εκεί ξεριζώθηκαν μαζί με τους Παργινούς όταν ο Άγγλος διοικητής των Επτανήσων Τόμας Μέτλαντ πούλησε την Πάργα στον Αλή Πασά.

Οι κάτοικοι της Πάργας οι οποίοι διατηρούσαν στενή σχέση με τα Επτάνησα πλέον βρίσκονταν και αυτοί υπό την κυριαρχία των Άγγλων. Oι Άγγλοι όμως και ο Τόμας Μέτλαντ μετά την απελευθέρωση της Κέρκυρας το 1814 θέλοντας να ενισχύσει τον Αλή Πασά και με τον τρόπο αυτό να μειώσει την επιρροή των Ρώσων στην περιοχή αποφασίζει να πουλήσει την Πάργα σε αυτόν ο οποίος για χρόνια την πολιορκούσε και δεν μπορούσε να την κατακτήσει.

Είχε φτάσει μάλιστα σε τέτοιο σημείο ώστε είχε κατασκευάσει ένα κάστρο στην Ανθούσα, ένα χωριό λίγο έξω από την Πάργα, σε ύψωμα για να συντονίζει την πολιορκία και να ελέγχει την πόλη.

Μετά την πώληση της πόλης στους Τούρκους, πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να φύγουν για την Κέρκυρα.

Ένα δημοφιλές τουριστικό καλοκαιρινό θέρετρο

Σήμερα, η πανέμορφη πόλη της Πάργας αποτελεί πολύ δημοφιλές τουριστικό καλοκαιρινό θέρετρο στο οποίο συρρέουν επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Επιπλέον η Πάργα αποτελεί οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής.

Αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα στα αξιοθέατά της είναι το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα.