Κυπαρισσία, με τον αέρα της Πελοποννήσου και θέα Ιονίου

Κυπαρισσία, με τον αέρα της Πελοποννήσου και θέα Ιονίου

Η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας σαγηνεύει με την ομορφιά της

Ένα ταξίδι δυόμισι ωρών, μέσω της νέας εθνικής οδού, και φτάσατε από την Αθήνα στην πανέμορφη Κυπαρισσία, η οποία απέχει από την πρωτεύουσα 255 χιλιόμετρα.

Σε προνομιακή θέση, χτισμένη αμφιθεατρικά, από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω ή Ψυχρό μέχρι τα νερά του Ιονίου, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας.

Είναι χωρισμένη στην Άνω Πόλη, που είναι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, και στη Νέα Πόλη που φτάνει μέχρι την ακτή.

Η πανέμορφη θέα προς το Ιόνιο είναι απολαυστική όλο το χρόνο ενώ το καλοκαίρι κανείς δεν χάνει την ευκαιρία για μια βουτιά στον κυπαρισσιακό κόλπο, με τις καθαρές θάλασσές του και τις εκπληκτικές παραλίες του- όπως, μεταξύ άλλων, η μοναδική Ελαία.

Πώς πήρε το όνομά της - Οι αναφορές στον Όμηρο

Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι χαρακτηριστικό πως στα ομηρικά χρόνια ονομαζόταν Κυπαρισσίεντας και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του βασιλιά Νέστορα. Σύμφωνα με τον Όμηρο η πόλη διέθετε σημαντικό λιμάνι ενώ συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο με 11 πλοία. Αναφορές για τον Κυπαρισσίεντα κάνει και ο Παυσανίας.

Το όνομα της Κυπαρισσίας αποδίδεται από κάποιους στα πολλά κυπαρίσσια γύρω της- στην αρχή της ιστορίας της- ενώ άλλοι το συνδέουν με τον Κυπάρισσο, κυνηγό και φίλο του Απόλλωνα. Ο μύθος λέει πως κάποτε ο Κυπάρισσος σκότωσε κυνηγώντας ένα ελάφι κι έκτοτε έπεσε σε μελαγχολία. Πριν πεθάνει οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον έκαναν κυπαρίσσι.

Η στρατηγική θέση της Κυπαρισσίας τράβηξε την προσοχή πολλών ανά τους αιώνες. Βυζαντινό κάστρο χτίστηκε στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης ενώ αργότερα Τούρκοι και Φράγκοι έδωσαν στο φρούριο της πόλης τη σημερινή του μορφή.

Βόρεια του λιμανιού της Κυπαρισσίας ανακαλύφθηκε το 2010 αρχαίος παραθαλάσσιος οικισμός.

Τι πρέπει να δείτε

  • Αρχαιολογικός χώρος Περιστεριάς

Μόλις 8 χλμ. βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού – έχει χαρακτηριστεί και «Μυκήνες της δυτικής Πελοποννήσου».

  • Φαράγγι με τους Σταλακτίτες

Στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί ύστερα από περίπου μισή ώρα πεζοπορίας στο Φαράγγι με τους Σταλακτίτες.

  • Λαογραφικό Μουσείο

Βρίσκεται στην Άνω Πόλη, στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Επαρχείου, όπου έζησε ως έπαρχος ο Χρηστάκης Παλαμάς αλλά και ο αδερφός του Κωστής Παλαμάς στα φοιτητικά του χρόνια.

  • Το Κάστρο της Αρκαδιάς

Αποτελεί το στολίδι της πόλης, που λόγω της τοποθεσίας του προσφέρει στον επισκέπτη εξαιρετική θέα προς όλη την περιοχή.