Η «ατίθαση» ομορφιά των Σφακιών

Η «ατίθαση» ομορφιά των Σφακιών

Μια αυθεντική γωνιά της Ελλάδας

Τα Σφακιά είναι μία ιστορική περιοχή της Κρήτης ιδανική για να περάσει κάποιος μερικές μέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Βρίσκονται στο νότο των Χανίων, σε απόσταση 74 χιλιομέτρων, και έχει πολυάριθμα φαράγγια και σμαραγδί παραλίες που τις «αγγίζουν» τα νερά του Λιβυκού Πελάγους.

Ολόκληρη η περιοχή των Σφακίων είναι ένας σπάνιος συνδυασμός βραχώδους ορεινού τοπίου και θαλασσινής μαγείας στις απολήξεις των φαραγγιών που διαπερνούν τα Λευκά Όρη. Μόνο όποιος βρεθεί εκεί μπορεί να νιώσει και να απολαύσει τη μαγεία του τόπου στο μέρος των εκπλήξεων.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τα Σφακιά, ψυχή της Κρήτης ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί να βρει και τουριστικά μέρη αλλά και πιο ήρεμα, απομονωμένα σημεία για να νιώσει γαλήνη και ηρεμία.

Στα νότια Σφακιά θα έχει την ευκαιρία κανείς να γνωρίσει μια σειρά από παραλιακά χωριουδάκια με ήσυχες οργανωμένες πλαζ αλλά και παραλίες σχεδόν παρθένες, χωρίς πολύβουο τουρισμό. Μια θάλασσα πάντα δροσερή, με καθαρό νερό από το πέλαγος και έναν πλούσιο βυθό ιδανικό για τους λάτρεις της κατάδυσης.

Γνωστά μεταξύ άλλων είναι τα Γλυκά Νερά, μια ονειρεμένη λωρίδα βοτσαλωτής ακτής κάτω από κάθετους βραχώδεις όγκους που υψώνονται στα 400 μέτρα αλλά και το Λουτρό, το απάνεμο φυσικό λιμανάκι που εξελίχθηκε σε ένα από τα διασημότερα παραλιακά χωριουδάκια ολόκληρης της Κρήτης.

Στα Σφακιά επίσης ανήκει και το μεγαλύτερο μέρος του φημισμένου Φαραγγιού της Σαμαριάς. Για όποιον επιλέξει την περιοχή για τις διακοπές του θα πρέπει να ξέρει ότι είναι τόπος για όποιον αναζητά την επαφή με την φύση, μακριά από τον μαζικό τουρισμό των βορείων περιοχών του νομού Χανίων.