Γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα έχουν λευκό χρώμα;

Γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα έχουν λευκό χρώμα;

Σε βίντεο η απάντηση καθηγητή του MIT

Κάθε αεροπλάνο έχει το δικό του εταιρικό σήμα που κοσμεί μέρος της ουράς ή το κυρίως σώμα. Άραγε, έχετε αναρωτηθεί ότι εκτός από το branding της εκάστοτε εταιρείας, όλα σχεδόν τα αεροσκάφη είναι λευκά; Γιατί; Το Tech Insider απαντά σε αυτό το ερώτημα- που αν δεν τι είχατε ποτέ θέσει, τώρα σίγουρα το αίσθημα της περιέργειας έχει οξυνθεί.

Το απαλό χρώμα, αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου και την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα αεροσκάφη βρίσκονται εν πτήσει ώστε να κρατούν την καμπίνα δροσερή. «Είναι σαν να τους βάζεις αντηλιακό», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αεροναυπηγικής και Αεροναυτικής στο ΜΙΤ, John Hansman.

Φυσικά, εκτός από το να διατηρεί το εσωτερικό του αεροπλάνου σε χαμηλή θερμοκρασία, το λευκό χρώμα προστατεύει από τις έντονες ηλιακές ακτίνες και τα ευαίσθητα μέρη του αεροπλάνου που είναι από πλαστικό και σύνθετα υλικά όπως τα ανθρακονήματα.

Πάντως, μη θεωρήσετε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με όσα αεροσκάφη δεν διαθέτουν λευκό χρώμα αλλά κόκκινο, για παράδειγμα. Απλά, οι αεροπορικές εταιρείες δε τα προτιμούν γιατί με τον καιρό το χρώμα τους φθείρεται από τον ήλιο όπως συμβαίνει φυσικά με όλα τα χρωματιστά αντικείμενα.