Πάρος, το νησί με τα ολόλευκα σπίτια και τις δαντελωτές παραλίες

Πάρος, το νησί με τα ολόλευκα σπίτια και τις δαντελωτές παραλίες

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με τα κρυστάλλινα νερά

Ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων είναι και η Πάρος, καθώς η φυσική της ομορφιά, οι δαντελωτές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και τα γραφικά χωριά της δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Στην Παροικιά

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Παροικιά, θα δείτε κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σπιτάκια, επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά και στο κέντρο του οικισμού το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα.

Στην Παροικιά βρίσκεται ακόμη ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της χώρας, η εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής με τις 99 φανερές πόρτες και μία μυστική, σύμφωνα με την παράδοση.

Στο ισόγειο της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Παροικιάς.

Στις αίθουσές του φυλάσσονται εικόνες, ξυλόγλυπτα τέμπλα και άλλα κειμήλια από διάφορα μοναστήρια και ναούς του νησιού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο αναδεικνύονται ιδανικά τα πλούσια εκθέματα από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Στην Νάουσα

Η Νάουσα είναι κτισμένη σε ασφαλή κόλπο στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο, με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, καφενεία, αγορά και έντονη νυχτερινή ζωή.

Μάλιστα το γραφικό ψαροχώρι έχει ένα μισοβυθισμένο βενετσιάνικο κάστρο στο λιμάνι της.

Στις Λεύκες

Οι Λεύκες, στο υψηλότερο σημείο της Πάρου, τριγυρισμένο από πυκνή βλάστηση, με άθικτη κυκλαδική και νεοκλασική αρχιτεκτονική, όμορφες πλατείες και στενά δρομάκια στρωμένα με μάρμαρο. Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού του Αιγαίου στις Λεύκες προσφέρει ένα ταξίδι στον πολιτισμό του αρχιπελάγους. Μέσα από εκθέματα για την αρχιτεκτονική, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα πετρώματα των νησιών, αποκαλύπτεται στους επισκέπτες ο κόσμος του Αιγαίου.

Στη Μάρπησσα

Η Μάρπησσα, παραδοσιακό χωριό με μεσαιωνική δομή, λίγα χιλιόμετρα από τις δημοφιλείς παραλίες του Λογαρά και του Πίσω Λιβαδιού. Ανεβείτε στο γειτονικό λόφο του Κεφάλου, ένα μοναδικό πολιτιστικό σύνολο της περιοχής. Ανηφορίζοντας στην πλαγιά του λόφου θα συναντήσετε την ερειπωμένη ενετική πολιτεία του Κεφάλου με το κάστρο της.

Στις Πεταλούδες

Οι Πεταλούδες είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κοντά στο χωριό Ψυχοπιανά. Πρόκειται για ένα βιότοπο πλούσιο σε βλάστηση και τρεχούμενα νερά με πανύψηλα πλατάνια, δάφνες και αγριελιές, όπου φιλοξενείται η πεταλούδα Panaxia quadripunstaria.

Κολύμπι στις πιο όμορφες παραλίες

Οι υπέροχες παραλίες του νησιού (Χρυσή Ακτή, Σάντα Μαρία, Πούντα) κατεξοχήν προσφέρονται για θαλάσσιες δραστηριότητες, και κυρίως για windsurfing.

Ανακαλύψτε τις δαντελωτές ακτές του νησιού με θαλάσσιο καγιάκ ή βουτήξτε στο βυθό της Αλυκής όπου κρύβεται μια αρχαία πόλη!

Μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στις Κολυμπήθρες, σπάνιας ομορφιάς παραλία – αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του αέρα πάνω στους γρανιτένιους βράχους.

Στην παραλία Καλόγερος, πριν βουτήξετε στο θαλασσινό νερό, απολαύστε μια συνεδρία αργιλοθεραπείας!

Κάποιες ακόμα παραλίες που πρέπει να κολυμπήσετε είναι ο Μώλος, η εκπληκτική παραλία Κριός, η παραλία Παρασπόρος.