Αμμουλιανή, o νησιωτικός παράδεισος της Χαλκιδικής

Αμμουλιανή, o νησιωτικός παράδεισος της Χαλκιδικής

Είναι ένα στολίδι απέναντι από τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους

Η Αμμουλιανή είναι ένα καταπράσινο νησάκι απέναντι από την Ουρανούπολη με αμμώδεις παραλίες.

Βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου.

Αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής και μπορείτε να φτάσετε εκεί σε λίγα λεπτά με το καραβάκι, το οποίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια, χειμώνα-καλοκαίρι.

Αν και είναι σε τροχιά ανάπτυξης, για πολλούς παραμένει ακόμη άγνωστος προορισμός. Βέβαια οι φανατικοί το επιλέγουν σχεδόν κάθε χρόνο έστω και για λίγες μέρες.

Μόλις 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Αυτό το μικρό νησί των 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει τη δική του σπάνια ομορφιά, η οποία μαγεύει όποιον το ανακαλύψει.

Καλύπτεται από λόφους, μικρές κοιλάδες και ελιές ενώ σε αυτή τη μικρή επιφάνεια γης θα βρει κανείς όλα όσα θέλει για να περάσει αξέχαστες διακοπές.

Αυτό που τραβάει τα βλέμματα στη Χώρα της Αμμουλιανής είναι οι όμορφες και περιποιημένες αυλές, με τα λουλούδια να δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό.

Μερικές από τις παραλίες του νησιού που θα επισκεφτείτε αν βρεθείτε εκεί είναι οι Αλυκές, ο Άγιος Γεώργιος και η Μεγάλη Αμμούδα.

Η ιστορία του νησιού

Έως το 1925, η Αμμουλιανή αποτελούσε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Μερικοί μοναχοί, βοηθούμενοι από εργάτες, διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία: καλλιεργούσαν τα χωράφια, ασχολούνταν με τη βοσκή των ζώων και τη συλλογή των ελιών.

Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όμως, το νησί παραχωρήθηκε στις αρχές του 1925 στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στους πρόσφυγες των νησιών της Προποντίδος (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι και Σκουπιά).

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάτοικοί της, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν μικρασιατική καταγωγή.