Αυτό είναι το μαγικό νησί των αλμπίνο στη μέση της μεγάλης Λίμνης

Αυτό είναι το μαγικό νησί των αλμπίνο στη μέση της μεγάλης Λίμνης

Τραγούδια ελευθερίας στην Τανζανία

«Με απέρριψε ο ίδιος μου ο πατέρας», λέει η Christina Wagulu. «Ο θείος μου απείλησε να με σκοτώσει εξαιτίας της κατάστασής μου, έχω στιγματιστεί και δεν είμαι αρεστή στους άντρες». Η Wagulu πάσχει από αλμπινισμό (ή αλφισμός), μια εκ γενετής πάθηση, εξαιτίας της οποίας ο οργανισμός του πάσχοντα δε μπορεί να παράγει μελανίνη. Προκαλείται από την έλλειψη χρωστικής και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της μελανίνης.  Στις βαρύτερες μορφές του, οι δύο κυριότερες επιπλοκές του αλφισμού είναι η τύφλωση και η εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος. Η γυναίκα όμως, που γεννήθηκε και ζει στην Τανζανία, δεν κινδυνεύει από την πάθησή της αλλά από τους ίδιους τους ανθρώπους-συγγενείς και αγνώστους.

Προκαταλήψεις

Σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, οι άνθρωποι με αλφισμό φέρουν μεγάλο στίγμα. Σε ορισμένα τμήματα της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών, οι αλμπίνο πέφτουν τακτικά θύματα δολοφονικών επιθέσεων για τα οστά και τα όργανά τους, τα οποία πωλούνται σε μάγους για την παρασκευή μαγικών φίλτρων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Πιστεύεται μάλιστα, ότι τα οστά των αλμπίνο περιέχουν... χρυσό. Με δεδομένο τα παραπάνω, στο Μαλάουι συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ ανέφερε το 2016, πως οι αλμπίνο της χώρας βρίσκονταν σε κίνδυνο «ολικής εξαφάνισης». Η Τανζανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλμπινισμού στον κόσμο, δηλαδή ένα στα 1.500 άτομα και παρά τον αριθμό αυτό, εξακολουθεί και υπάρχει έλλειψη παιδείας και ανοχής.

Η Wagulu είναι κάτοικος του νησιού Ukerewe στη μέση της λίμνης Βικτόρια, στο βόρειο τμήμα της Τανζανίας. Το νησί, το μεγαλύτερο της Αφρικής, εδώ και χρόνια φιλοξενεί την ολοένα και αυξανόμενη κοινότητα των αλμπίνο, σύμφωνα με στοιχεία του AFP. Μερικοί από τους αλμπίνο που κατοικούν εδώ, περίπου 75 άτομα, διασώθηκαν από τις κοινότητές τους και άλλοι εγκαταλείφθηκαν από τις οικογένειές τους. Εδώ στην πλήρη απομόνωση από την ηπειρωτική χώρα, τα κατατρεγμένα αυτά άτομα βρίσκουν ένα ασφαλή καταφύγιο και επιτέλους μπορούν και ζουν χωρίς το διαρκή φόβο.

«Πάντα ζούσα απομονωμένα», λέει η Wagulu και αποκαλύπτει πως εδώ στο νησί βρήκε επιτέλους την αγάπη από «ένα αγόρι που πάσχει και αυτός από αλμπινισμό».

Τραγούδια ελευθερίας

O Ian Brennan, ένας γερμανός μουσικός παραγωγός, επισκέφτηκε με τη γυναίκα του το νησί με την αρωγή του μη κυβερνητικού οργανισμού, Standing Voice. Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να δημιουργήσει μουσικά εργαστήρια και να ηχογραφήσει τα αποτελέσματα από τη μουσική δουλειά τους. Όπως συνειδητοποίησε, αρκετοί από τους αλμπίνο δεν είχαν τραγουδήσει ποτέ στη ζωή τους γιατί τους είχε απαγορευτεί μια τέτοια ενέργεια. Το αποτέλεσμα των έργων του, υπάρχει ηχογραφημένο στο άλμπουμ Tanzania Albinism Collective.