Τι συμβαίνει όταν κάποιος επιβάτης πεθάνει εν ώρα πτήσης

Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται

Ένας θάνατος μπορεί να συμβεί παντού και ανά πάσα στιγμή εκεί που δεν το περιμένεις, ακόμα και εν ώρα πτήσης. 

Σίγουρα ουδείς ταξιδιώτης δε θέλει να καθίσει δίπλα σε ένα μωρό που κλαίει είτε σε έναν τρομερά φοβισμένο ταξιδιώτη που πετάει για πρώτη φορά ή σε κάποιον που μιλά ακατάπαυστα. Στη λίστα προσθέστε και έναν άλλο μακάβριο «τύπο»: έναν νεκρό επιβάτη! Σύμφωνα με το travelandleisure, κάθε χρόνο περίπου 3 δισεκατομμύρια επιβάτες βρίσκονται στον αέρα και οι πιθανότητες κάποιος να πεθάνει σε ένα αεροπλάνο είναι μικρές, αλλά όχι μηδαμινές. 

Κάθε αεροπορική εταιρεία, ακολουθεί διαφορετικό πρωτόκολλο σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης αφήσει την τελευταία του πνοή on air ενώ οι κανονισμοί ποικίλλουν, επίσης, ανάλογα με τις περιστάσεις του θανάτου. «Μόνο κάποιος γιατρός μπορεί να πιστοποιήσει τον θάνατο», λέει εκπρόσωπος της American Airlines, Ross Feinstein που σημαίνει δηλαδή ότι κανένας δε πεθαίνει 'επίσημα' στον αέρα (εκτός και αν υπάρχει γιατρός επί του αεροσκάφους).

«Στην American Airlines, σε έκτακτη περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε το ιατρικό κιτ και θα επικοινωνήσουμε με ιατρικό προσωπικό στο έδαφος, για περαιτέρω βοήθεια», εξηγεί ο Feinstein. «Οι αεροσυνοδοί μας είναι εκπαιδευμένοι για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης», συμπληρώνει. 

Παρόμοια διαδικασία ακολουθούν και στην εταιρεία Southwest Airlines. «Οι αεροσυνοδοί, χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να επικοινωνήσουν με ιατρικό προσωπικό στο έδαφος (μέσω δορυφόρου, μεταξύ άλλων μέσων), ή ζητούν βοήθεια από πιστοποιημένο ιατρικό προσωπικό που συμπτωματικά μπορεί να βρίσκεται στην πτήση», ανέφερε η εκπρόσωπος της Southwest, Cindy Hermosillo. 

Αν ένας επιβάτης χάσει τη ζωή του εν ώρα πτήσης, το ιπτάμενο προσωπικό θα σπεύσει να επιβεβαιώσει το θάνατο ελέγχοντας τα ζωτικά σημάδια, αλλά δεν μπορούν να τον πιστοποιήσουν, αναφέρει το δημοσίευμα. Ακολούθως, η σορός μετακινείται σε μια άδεια σειρά καθισμάτων, δένεται και σκεπάζεται με κουβέρτα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα καθίσματα, παραμένει στη θέση του και καλύπτεται με κουβέρτα. 

«Δε μπορείς να φυλάξεις τη σορό στη τουαλέτα του αεροπλάνου», αναφέρει αξιωματούχος της British Airways. «Πρόκειται για ασέβεια προς τον νεκρό και υπάρχει κίνδυνος το άψυχο σώμα να μετακινηθεί κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και να καταλήξει στο πάτωμα», καταλήγει.