easyJet: Ετοιμάζει υβριδικό αεροπλάνο;

H easyJet αποκάλυψε ότι έχει στα "σκαριά" ένα επαναστατικό σύστημα καυσίμων για τα αεροσκάφη της, με μηδενικές εκπομπές και τη δυνατότητα να εξοικονομούν μέχρι και 50.000 τόνους καυσίμων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάθε χρόνο.

Η αεροπορική εταιρεία έχει θέσει νέους στόχους για το 2020, με σκοπό να πετύχει μια μείωση κατά 7% τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τις εκπομπές σήμερα, που είναι 81,05 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο/επιβάτη.

Η easyJet, που έχει δεσμευθεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των επιβατών της, επενδύει στην τεχνολογία, λειτουργεί αποδοτικά και γεμίζει τις περισσότερες από τις θέσεις της, πράγμα που σημαίνει ότι ένας επιβάτης ταξιδεύοντας με την easyJet, είναι υπεύθυνος για 22% λιγότερες εκπομπές CO2, σε σύγκριση με έναν επιβάτη μιας άλλης αεροπορικής εταιρείας, όταν και οι δύο διανύουν την ίδια διαδρομή με ίδιου τύπου αεροσκάφος.

Η εταιρεία, για το υβριδικό αεροσκάφος, άντλησε την έμπνευσή της από τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου του Cranfield, οι οποίοι ερωτήθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού για τα 20α γενέθλια της easyJet, το πώς φαντάζονται ένα αεροπορικό ταξίδι σε 20 χρόνια. Η easyJet και το Πανεπιστήμιο Cranfield υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες τριετή στρατηγική συνεργασία, με σκοπό την ανταλλαγή καινοτομίας και γνώσης.

Η easyJet τώρα θα συνεργαστεί με τους εταίρους της βιομηχανίας της και τους προμηθευτές ώστε να εφαρμόσουν αυτή την τεχνολογία αιχμής πιο νωρίς από ότι υπολόγιζαν, με μια μελέτη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016.

Η λογική του υβριδικού αεροπλάνου στηρίζεται στη χρήση μιας κυψέλης καύσιμου υδρογόνου. Αυτό το πρωτοποριακό σύστημα μηδενικών εκπομπών επιτρέπει τη σύλληψη ενέργειας όταν το αεροσκάφος προσγειώνεται την οποία χρησιμοποιεί για να φορτίσει τις ελαφριές μπαταρίες που διαθέτει το σύστημα.

Η easyJet διαθέτει 243 αεροσκάφη Airbus τύπου A319 και Α320 με μέσο όρο ηλικίας μόλις έξι ετών.

Η αεροπορική εταιρία θα ξεκινήσει να λαμβάνει το νέο αεροσκάφος A320neo από τον Ιούλιο 2017 και τα νέα αεροσκάφη θα έχουν περίπου 13- 15% μεγαλύτερη απόδοση καυσίμων από τα αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν.