Εικόνες: Όταν κολλάνε στον πάγο πλοία στις θάλασσες της Αρκτικής

Eπιτυχής διέλευση στο μεσοχείμωνο

Τα φορτηγά πλοία «Sinegorsk» και «Johann Mahmastal» έκαναν μια επιτυχή διέλευση, στο μεσοχείμωνο, λύνονταν άγκυρες από το σημαντικό λιμάνι Αρχάγγελσκ μια από τις βορειότερες πόλεις της ευρωπαϊκής Ρωσίας, με προορισμό το λιμάνι της Τσουκότκα -βρίσκεται στο βόρειοανατολικότερο άκρο της Ρωσίας και Ευρασίας. Για σημαντικό μέρος του χρόνου το λιμάνι του Αρχάγγελσκ είναι κλειστό από τους πάγους, αν και σήμερα λόγω βελτιώσεων στα παγοθραυστικά, μένει ανοικτό όλο το χρόνο. Έτσι, τα παραπάνω πλοία πραγματοποίησαν το ταξίδι τους στα παγωμένα νερά, με τη συνοδεία των παγοθραυστικών Kapitan Dranitsyn και Admiral Makarov.

Όπως αναφέρει το siberiantimes.com, ήταν η πρώτη τέτοια διέλευση από την εποχή της σοβιετικής ένωσης. Τα δυο πλοία παρέδωσαν προμήθειες στον πρώτο πλωτό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου, μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Η ευκολία της διέλευσης, αποτελεί ένα σημάδι για την αλλαγή του κλίματος στον Αρκτικό Ωκεανό που κάνει τη μετακίνηση των πλοίων ευκολότερη, ακόμα και στη καρδιά του χειμώνα. Ωστόσο, το κλίμα στις βόρειες αυτές περιοχές παραμένει ακόμα και σε τέτοιες ήπιες συνθήκες, απρόβλεπτο, κάτι που κατάλαβαν πολύ καλά τα τέσσερα πλοία κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους. Προς το παρόν, βρίσκονται παγιδευμένα μέσα στον παχύ πάγο στο Shelagsky, το βορειότερο ακρωτήρι στο Τσουκότκα, περίπου 24 ναυτικά μίλια από την Pevek στην Αρκτική, στα πιο «εκτεθειμένα» νερά της Ρωσίας.

Ο καπετάνιος του «Admiral Makarov» παραδέχεται, γράφει το siberiantimes, ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη, αλλά ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος λέγοντας ότι θα ξεπεράσουν το πρόβλημα εντός της εβδομάδας. «Όλα τα πλοία έχουν αρκετά καύσιμα, τρόφιμα και άλλες προμήθειες», λέει. 

Το φορτίο που παραδόθηκε είναι για να κατασκευαστεί ένα πλωτό κρηπίδωμα για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.