Περιήγηση στο ξεχωριστό σπήλαιο Κάψιας

Ένα περίπλοκο σύστημα από καταβόθρες στο εύφορο οροπέδιο της Μαντίνειας, δημιούργησαν ένα ξεχωριστής ομορφιάς σπήλαιο στην Κάψια, περίπου 1,5 χλμ βόρεια από το ομώνυμο χωριό.

Ο πρώτος που αντίκρισε το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο ήταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Γουστάβος Φουζέρ, το 1887, όταν πραγματοποιούσε ανασκαφές στην αρχαία Μαντινεία.

Η δημοσίευση της μελέτης του για το σπήλαιο και της καταβόθρες της περιοχής σε γαλλικό επιστημονικό περιοδικό το 1911 φέρνει το σπήλαιο σε παγκόσμια δημοσιότητα.

Έχοντας χαρακτηριστεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια στην Ελλάδα, το σπήλαιο παραμένει ένα κρυμμένο μυστικό της χώρας μας, που μαγεύει τους επισκέπτες του.

Πολύχρωμοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες δημιουργούν σχηματισμούς μοναδικής ομορφιάς, αλλά και εντυπωσιακές αντανακλάσεις στις λιμνούλες που βρίσκονται στο εσωτερικό του σπηλαίου.

Η συνολική διαδρομή που θα κάνετε είναι 330 μέτρα και είναι ιδιαίτερα απολαυστική χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στους φωτισμούς και την χάραξη των μονοπατιών εντός του σπηλαίου.

Στην αίθουσα των “Θαυμασίων” παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο.

Θαυμάζοντας από ψηλά θα δείτε μυθικής ζωντάνιας χρώματα, όπως πορφυρά, γαλάζια, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί πλάι στα κατάλευκα των σταλακτιτών. Μέσα στο σπήλαιο βρέθηκαν λείψανα ανθρώπων και λυχνάρια πιθανώς της ελληνιστικής εποχής.

Το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο θα σας ταξιδέψει στο χρόνο, προσφέροντας σας ένα μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης.