Επίσημη πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση των χρεώσεων roaming

Την κατάργηση των τελών περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία σε όλη την ΕΕ πρότεινε σήμερα επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,φέρνοντας χαμόγελα αισιοδοξίας σε εκατομμύρια κατόχους κινητών που-μετά από κάθε ταξίδι στο εξωτερικό- λαμβάνουν έναν παραφουσκωμένο λογαριασμό.

Τα τέλη για τις εισερχόμενες κλήσεις, τα οποία επιβαρύνουν τους χρήστες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, αναμένεται να καταργηθούν σταδιακά από την 1η Ιουλίου 2014 ενώ, η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρους, υπόσχεται από το 2016 να μην χρεώνονται τα τέλη περιαγωγής.

Στις εταιρίες θα δοθεί η δυνατότητα, είτε να ευθυγραμμίσουν τα τέλη περιαγωγής με τα εγχώρια μέχρι το 2014,  είτε να επιτρέψουν στους καταναλωτές να επιλέγουν όποια άλλη εταιρεία επιθυμούν για την περίοδο που ταξιδεύουν. Δυο χρόνια μετά, τα τέλη περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί.

"Στο τέλος, το καλοκαίρι του 2016, θα έχουν τερματιστεί και τότε θα υπάρχει πραγματικά ενιαία αγορά και για τις τηλεπικοινωνίες", λέει η Επίτροπος.

Αναφορικά με τις διεθνείς κλήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, οι εταιρείες πάροχοι δεν θα μπορούν να χρεώνουν περισσότερα για μια κλήση σταθερής τηλεφωνίας στο εσωτερικό της ΕΕ, από όσα χρεώνουν για μια υπεραστική κλήση στην ίδια χώρα.

Για τις κλήσεις από κινητά στο εσωτερικό της ΕΕ, η τιμή δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 0,19 ευρώ ανά λεπτό (συν ΦΠΑ). Κατά τον καθορισμό των τιμών, οι εταιρείες θα μπορούν να καλύπτουν αντικειμενικά αιτιολογημένα κόστη, αλλά τα αυθαίρετα κέρδη από τις κλήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα καταργηθούν.

Επίσης, η παρεμπόδιση και ο περιορισμός της πρόσβασης σε διαδικτυακό περιεχόμενο θα απαγορευτούν, ενώ θα δοθεί στους χρήστες πρόσβαση σε πλήρες και ανοιχτό διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το κόστος ή την ταχύτητα του πακέτου συνδρομής τους.