Το NYU “δίνει ζωή” σε κρυσταλλικές δομές

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα δημιουργίας “ανόργανης ζωής”. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, NYU, αν και δεν έχουν δημιουργήσει κάτι τέτοιο ακόμα, σε πρόσφατα πειράματα κατάφεραν να μιμηθούν αυτή τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, παρατήρησαν πως αν εκθέσουν το πολυμερές σιδήρου και οξυγόνου σε ειδικές ραδιοσυχνότητες “μπλε” φωτός (blue light), τότε τα μόρια του δημιουργούν κρυστάλλους που μεταβάλλονται και κινούνται μαζί σαν κοπάδι.

Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν πως αν δεν παρουσίαζαν την έλλειψη της δυνατότητας για αναπαραγωγή, τότε σίγουρα η συγκεκριμένη κρυσταλλική δομή θα μπορούσε να θεωρηθεί “ζωή”! Σε επόμενο πείραμα , θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τη δυνατότητα κίνησης που έχει η δομή με την αυτήν της αυτο-αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, οι δομή αυτή δεν θα βοηθήσει απλά στην εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά θα αποδείξει πως η γραμμή που χωρίζει τα έμβια όντα από τα συνθετικά αντικείμενα, είναι πολύ λεπτότερη από ότι φανταζόμασταν.

Είτε το πανεπιστήμιο καταφέρει να συνδυάσει όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ζωής, είτε όχι, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το τι μπορεί να δημιουργηθεί αν ενωθούν κάτω από κατάλληλες συνθήκες, οι χημικές ουσίες.