Aσύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω των καλωδίων του ρεύματος

Η τεχνολογία, που φέρει την ονομασία Project AirGig, αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της AT&T και καλύπτεται από τουλάχιστον 100 άδειες ευρεσιτεχνίας

Η AT&T, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, παρουσίασε πρόσφατα μια νέα τεχνολογία η οποία, όπως υποστηρίζει, θα παρέχει υπηρεσίες υπερ-ταχείας ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω της χρήσης των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος και όχι των παραδοσιακών οπτικών ινών.

Όπως αναφέρει η Financial Times επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση της AT&T, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η «πατενταρισμένη τεχνολογία» έχει την προοπτική να παράσχει «υπερ-ταχείες, multi-gigabit ανά δευτερόλεπτο ασύρματες ταχύτητες στο Διαδίκτυο», κάτι που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το ασύρματο Ίντερνετ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τεχνολογία, που φέρει την ονομασία Project AirGig, αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της AT&T και καλύπτεται από τουλάχιστον 100 άδειες ευρεσιτεχνίας, αναφέρει η εταιρεία. Υποστηρίζει επίσης ότι η υπηρεσία θα είναι «πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθεί σε σχέση με τις οπτικές ίνες» επειδή δεν θα υπάρχει η ανάγκη για την τοποθέτηση νέων καλωδίων ή πύργων τηλεπικοινωνιών.

«Το Project AirGig έχει τεράστιες προοπτικές να μεταμορφώσει την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός του δικού μας ευρυζωνικού δικτύου και όχι μόνο στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζον Ντόνοβαν, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής της AT&T.

«Τα αποτελέσματα που έχουμε δει από τις δοκιμές εκτός των εργαστηρίων μας είναι ενθαρρυντικά. Για τον σκοπό αυτόν αναζητούμε την κατάλληλη περιοχή ώστε να ξεκινήσουμε το επόμενο έτος τις δοκιμές», πρόσθεσε.