Το μεγαλύτερο αερόπλοιο του κόσμου έπεσε στην πρώτη του πτήση

Αποτυχία η δοκιμαστική πτήση του «πολυδιαφημισμένου» Airlander

Η παρθενική του πτήση κατέληξε στο… έδαφος. Το πειραματικό αερόπλοιο Airlander, που είχε διαφημιστεί με δόξα και τιμή ως «το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου», έπεσε κατά την πρώτη, δοκιμαστική πτήση, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Η δοκιμαστική πτήση του Airlander έγινε στο αεροδρόμιο του Κάρντινγκτον. Το σκάφος έπεσε με τη μύτη στο έδαφος, λίγο αφότου απογειώθηκε. Όπως μετέδωσε το BBC, το αεροσκάφος υπέστη ζημιές στο κόκπιτ αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του πληρώματος του.

«Η πτήση πήγε πολύ καλά και το μόνο πρόβλημα εμφανίστηκε κατά την προσγείωση» δήλωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Hybrid Air Vehicles (HAV).

Το σκάφος έχει μήκος 92 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει φορτία βάρους δέκα τόνων, σε επανδρωμένες πτήσεις διάρκειας μέχρι πέντε ημερών και σε μη επανδρωμένες διάρκειας μέχρι δύο εβδομάδων. Πετά σε ύψος μέχρι 4.900 μέτρα και με ταχύτητα έως 148 χιλιόμετρα την ώρα. Η κατασκευή του Airlander κόστισε 30 εκ. ευρώ. Το «μπαλόνι» του περιέχει, αντί του εύφλεκτου υδρογόνου που περιείχαν τα αερόπλοια μέχρι σήμερα.

Το γιγάντιο αερόπλοιο αναπτύχθηκε αρχικά για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος σχεδίαζε να το χρησιμοποιήσει σε αποστολές επιτήρησης στο Αφγανιστάν. Το πρόγραμμα τελικά ακυρώθηκε λόγω περικοπών κονδυλίων και η Hybrid Air Vehicles (HAV) απευθύνθηκε στη βρετανική κυβέρνηση και σε ιδιώτες για την τελειοποίηση του αεροσκάφους.