Η Ελλάδα στην 70ή θέση του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας

Tην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης φέτος κατέλαβε και πάλι η Σιγκαπούρη

H Ελλάδα καταλαμβάνει την 70ή θέση μεταξύ 139 χωρών στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας 2016 (Networked Readiness Index 2016), σύμφωνα με την έκθεση «Global Information Technology Report 2016» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Δείκτης αξιολογεί την ετοιμότητα μιας χώρας να καρπωθεί τα οφέλη των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη ψηφιακή επανάσταση. Ο γενικός Δείκτης περιλαμβάνει επιμέρους δείκτες σε τέσσερα πεδία: Περιβάλλον (πολιτικό, κανονιστικό, επιχειρηματικό, καινοτομικό), Ετοιμότητα (υποδομές, οικονομική προσιτότητα, δεξιότητες), Χρήση (προσωπική, επαγγελματική, κυβερνητική) και Επιπτώσεις (οικονομικές, κοινωνικές).

Tην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης φέτος κατέλαβε και πάλι η Σιγκαπούρη, ενώ δεύτερη είναι η Φινλανδία και τρίτη η Σουηδία. Την πρώτη δεκάδα κατά σειρά συμπληρώνουν οι Νορβηγία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Ελβετία, Μ. Βρετανία, Λουξεμβούργο και Ιαπωνία.

Η Ελλάδα το 2015 είχε βρεθεί στην 66η θέση μεταξύ 143 χωρών, το 2014 στην 74η θέση ανάμεσα σε 148 χώρες και το 2013 την 64η θέση μεταξύ 144 κρατών.

Η γενική βαθμολογία της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας παρέμεινε στο 4,1 κατά τη φετινή αξιολόγηση, αντίστοιχη με τη βαθμολογία της χώρας μας κατά την αξιολόγηση του περασμένου έτους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ των 28, ενώ ανάμεσα στις προηγμένες οικονομίες του πλανήτη έχει την πιο αδύναμη επίδοση στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) εκτιμά ότι «τα δυσμενή στοιχεία για την Ελλάδα έρχονται να τονίσουν την επιτακτική, πλέον, ανάγκη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, μέσω της οποίας η χώρα θα ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα, αξιοποιώντας πλήρως το “κύμα” του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει ότι στο διάστημα 2007 - 2016, οι επιδόσεις της χώρας παραμένουν στάσιμες στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, με εξαίρεση το 2007, όταν κατέκτησε την καλύτερη, μέχρι σήμερα, θέση, την 48η μεταξύ 122 χωρών.