Η ιστορία των υπολογιστών στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Τους παλιούς θα τους γυρίσει πίσω και τους νέους θα τους ταξιδέψει σε έναν κόσμο που ίσως να τους είναι άγνωστος σήμερα

Τους παλιούς θα τους γυρίσει πίσω και τους νέους θα τους ταξιδέψει σε έναν κόσμο που ίσως να τους είναι άγνωστος σήμερα. Αυτό υπόσχεται το πρώτο μουσείο πληροφορικής στην Ελλάδα, το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, ο χώρος όπου το παρελθόν και το παρόν συναντώνται και ο επισκέπτης γνωρίζει την ιστορία και την εξέλιξη της πληροφορικής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι σημερινοί υπολογιστές με το μικρό τους μέγεθος και τα σύνθετα λειτουργικά τους συστήματα είναι σχεδιασμένοι για χρήσεις προγραμμάτων παιχνιδιών και άλλων πολύπλοκων λειτουργιών, οι πρώτοι ωστόσο υπολογιστές ήταν σχεδιασμένοι παρά μόνο για υπολογισμούς απλών αριθμητικών πράξεων, ενώ καταλάμβαναν περίπου τον χώρο ενός δωματίου!

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα, τα οποία βλέπει ο επισκέπτης αμέσως μετά την είσοδο του μουσείου, είναι ένα πιστό αντίγραφο του πρώτου ποντικιού κατασκευασμένο από ξύλο, το οποίο δεν διαθέτει μπίλια ή φωτισμό -για να αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του χρήστη- αλλά δύο μεταλλικούς δίσκους που είτε πήγαιναν πάνω κάτω είτε δεξιά και αριστερά. Πρόκειται για το πρώτο ποντίκι που κατασκευάστηκε το 1960 και όμοιά του υπάρχουν σε πολύ λίγα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού και σίγουρα δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό έκθεμα. Στο μουσείο μάλιστα συναντά κανείς δύο από τους πρώτους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές βάρους 11 και 13 κιλών αντίστοιχα, που βλέποντάς τους παραπέμπουν πιο πολύ σε ογκώδεις βαλίτσες παρά στους γνώριμους σε όλους μας φορητούς υπολογιστές.

Στο μουσείο υπάρχουν συνολικά 213 υπολογιστές, παιχνιδομηχανές και πάνω από 3800 αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογής είναι τα βιβλία και ο περιοδικός τύπος. Η συλλογή του Μουσείου χρονολογικά ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80, που στην ουσία είναι η απαρχή της έννοιας του προσωπικού υπολογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα του (elmp.gr), ενώ για τις επισκέψεις τους, το κοινό και τα σχολεία προγραμματίζουν κατόπιν συνεννοήσεως, στα τηλέφωνα και το site.

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής Λεωφόρος Κηφισσού 58, Αιγάλεω, e-mail: [email protected]