Ξεκινά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Για τρίτη στη σειρά χρονιά θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού στις 10-18 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και μαθήματα σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τους κώδικες προγραμματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού υλοποιείται μέσω εθελοντών που προωθούν τις ψηφιακές δεξιότητες στις χώρες τους ως πρέσβεις της Εβδομάδας Προγραμματισμού. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2013 από τους νεαρούς συμβούλους για το ψηφιακό θεματολόγιο. Πέρυσι πάνω από 150.000 άτομα συμμετείχαν σε 4.200 εκδηλώσεις σε 36 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης.

Σκοπός είναι να προβληθεί καλύτερα ο προγραμματισμός και να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα που το επιθυμούν, να αποκτήσουν σχετικές γνώσεις. Ως μέρος της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

Οι βασικές ικανότητες προγραμματισμού θεωρούνται αναγκαίες για πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Ήδη για το 90% των επαγγελμάτων σήμερα απαιτούνται ορισμένες ικανότητες στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Η ζήτηση στον τομέα των ΤΠΕ αυξάνεται ετησίως κατά 3% και ο αριθμός των πτυχιούχων πληροφορικής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Ως εκ τούτου, πολλές θέσεις εργασίας για ΤΠΕ μένουν κενές, παρά το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η ΕΕ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει έλλειψη μέχρι και 825.000 επαγγελματιών στον τομέα των ΤΠΕ έως το 2020.

Μερικές ιδέες για να συμμετάσχει κανείς στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού:

- Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τον προγραμματισμό και να διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις για να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

- Προγραμματιστές μπορούν να διοργανώσουν εργαστήρια σε σχολεία, ανοιχτά εργαστήρια ή κοινοτικά κέντρα.

- Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν προγραμματισμό, μπορούν να διοργανώσουν μαθήματα προγραμματισμού και να διοργανώσουν εργαστήρια για τους συναδέλφους τους

- Γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο προγραμματισμού

Επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μπορούν να φιλοξενήσουν εργαστήρια προγραμματισμού, να διαθέσουν εκπαιδευτές από το προσωπικό τους , να διοργανώσουν διασκεδαστικά δρώμενα προγραμματισμού για μαθητές ή να προσφέρουν χορηγίες για εκδηλώσεις προγραμματισμού.