Το Μυστικό Εργαστήριο της Google στη ΔΕΘ

Με άκρα μυστικότητα, η οποία θα διασφαλιστεί με την υπογραφή συμφωνητικών εμπιστευτικότητας, τέσσερις Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές θα παρουσιάσουν τις θεωρούμενες ως πλέον ριζοσπαστικές ιδέες τους στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του Solve for , ενός συνεδρίου που διεξάγεται σε διάφορα μέρη του κόσμου από την Google και το "μυστικό εργαστήριο" Google . Φέτος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 12 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Κοινότητας των προγραμματιστών της Google (Google Developers Group) και με την υποστήριξη της Helexpo-ΔΕΘ. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν ομιλητές-συντονιστές του παγκόσμιου Solve και ένα επιλεγμένο κοινό 50 ατόμων. Οι ιδέες που θα συζητηθούν αφορούν τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την ιστορία.

"Στόχος μας ήταν είναι να δώσουμε βήμα στους Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές" αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδρυτής του GDG Thessaloniki Παναγιώτης Τζίνης.

"Στην πραγματικότητα, όμως, το Google [X] είναι ένα εργαστήριο, όπου κορυφαίοι επιστήμονες, άνθρωποι της τεχνολογίας και οραματιστές από την Google, τη NASA και άλλους επιστημονικούς φορείς συνεργάζονται για να βρουν λύσεις σε μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Εκεί προσπαθούν να 'παντρέψουν' επιστημονικές θεωρίες με κορυφαίες τεχνολογίες για να γίνει πραγματικότητα, αυτό που στη θεωρία μοιάζει εφικτό" εξηγεί.

Μερικές από τις ιδέες που υλοποιεί το "μυστικό εργαστήριο" είναι: το Loon Balloon, ένα πείραμα που έχει ως στόχο να παράσχει σε όλο τον κόσμο ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τη χρήση ειδικών μπαλονιών "τοποθετημένων" στη Στρατόσφαιρα. Το Driverless car, αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, το Streetview car, ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με κάμερες που παρέχει πανοραμική θέα των δρόμων στον κόσμο και τα Google Glass, τα εξελιγμένα γυαλιά της Google.

"Ένα από τα πιο ριζοσπαστικά πειράματα που πραγματοποιεί παράλληλα είναι το 'ασανσέρ', που θα ενώσει τη γη με το φεγγάρι (Lift to the Moon)" σημειώνει ο κ.Τζίνης.

Το Solve for γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από το GDG Thessaloniki την εβδομάδα της Διεθνούς Έκθεσης.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην τεχνολογία-Google Playground

Πριν από έναν χρόνο, η "παιδική χαρά" της κοινότητας των προγραμματιστών της Google (GDG Playground) έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου (σύμφωνα με το περσινό μότο) "όλα έπαιζαν". Φέτος που... "το παιχνίδι συνεχίζεται", σβήνει το πρώτο της κεράκι, φέρνοντας για μια εβδομάδα στην πόλη, σε συνεργασία με τη Helexpo-ΔΕΘ, προγραμματιστές από διάφορα μέρη του κόσμου, που θέλουν να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη από κοντά. Γυναίκες που διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στον τομέα της Τεχνολογίας.  

Επιχειρήσεις start up και μια γιορτή που θα έχει διάφορα: wearables (φορητή τεχνολογία), όπως τα έξυπνα ρολόγια και τα γυαλιά της Google, workshops (εργαστήρια), ομιλίες για το material design και συζητήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Πρόκειται για το DevFest Season ΙΙ, τη γιορτή των προγραμματιστών, που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.