Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το PEGI

Το σύστημα PEGI (Pan European Game Information) παρέχει σε γονείς και κηδεμόνες λεπτομερείς συστάσεις σχετικά με την καταλληλότητα του περιεχομένου ενός παιχνιδιού ως προς την ηλικία με τη μορφή ηλικιακών σημάνσεων και περιγραφικών ενδείξεων περιεχομένου στις συσκευασίες των παιχνιδιών. Το PEGI (Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια) έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα ηλικιακής διαβάθμισης με ένα ενιαίο σύστημα το οποίο είναι πανομοιότυπο σε όλη την Ευρώπη.

Το PEGI χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό δηλώσεων περιεχομένου και εξέτασης του παιχνιδιού προκειμένου να καθορίσει την κατάλληλη διαβάθμιση PEGI για κάθε παιχνίδι. Αρχικά, ο εκδότης ενός παιχνιδιού συμπληρώνει μια online δήλωση η οποία αποστέλλεται στον διαχειριστή του συστήματος. Στη συνέχεια, το συμπληρωμένο έντυπο εξετάζεται και χρησιμοποιείται ως βάση για τον έλεγχο του περιεχομένου του παιχνιδιού. Η πτυχή αυτή του PEGI που αφορά τη δήλωση περιεχομένου είναι πολύ σημαντική, καθώς μόνο ο προγραμματιστής/εκδότης ενός παιχνιδιού έχει ολοκληρωμένη άποψη του περιεχομένου του παιχνιδιού. Η γενική αυτή άποψη επιτρέπει στον διαχειριστή να εστιάζει στα τμήματα ή τις πτυχές του παιχνιδιού που είναι πιο πιθανόν να επηρεάσουν τη διαβάθμιση. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο απ' ό,τι οι διαχειριστές να επιχειρούν να παίξουν όλο το παιχνίδι (εάν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό) ως μοναδική βάση για τη διαβάθμιση.

Το σύστημα PEGI αναπτύχθηκε και βασίστηκε σε υφιστάμενα συστήματα διαβάθμισης στην Ευρώπη και υποστηρίζεται από την πλειονότητα των σχετικών κυβερνητικών υπηρεσιών των κρατών μελών.

Η διαβάθμιση δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο δυσκολίας ή τις ικανότητες που απαιτούνται για ένα παιχνίδι. Το PEGI παρέχει πληροφορίες μόνο σχετικά με την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού από την άποψη της προστασίας των ανηλίκων.

Ένα παιχνίδι με διαβάθμιση 3 μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί. Ως εκ τούτου, συνιστούμε πάντοτε να διαβάζετε τις λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του παιχνιδιού στη συσκευασία προκειμένου να βεβαιωθείτε για το επίπεδο δυσκολίας.

Περιγραφές του περιεχομένου ενός παιχνιδιού μπορούν να βρεθούν στη συσκευασία. Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα περιοδικά και δικτυακοί τόποι για παιχνίδια. Ένας δικτυακός τόπος για την διαβάθμιση και καταλληλότητα των παιχνιδιών είναι το www.gamespot.com .

Το PEGI ελέγχεται από το Ίδρυμα για την Ταξινόμηση των Οπτικοακουστικών Μέσων των Κάτω Χωρών (NICAM): (http://www.kijkwijzer.nl/index.php?id=31 ) και το Συμβούλιο Προτύπων για Παιχνίδια Βίντεο.

Το NICAM εξετάζει παιχνίδια με διαβάθμιση 3 και 7, ενώ το VSC (http://www.videostandards.org.uk/VSC/ ) εξετάζει παιχνίδια με διαβάθμιση 12, 16 και 18. Οι καταναλωτές οι οποίοι διαφωνούν με μια διαβάθμιση μπορούν να επικοινωνήσουν με το διαχειριστή και να υποβάλουν καταγγελία.

Έχουν όλα τα παιχνίδια διαβάθμιση PEGI;

Αν και το PEGI είναι ένα αυτορυθμιζόμενο σύστημα, κάθε παιχνίδι για τις κονσόλες παιχνιδιών της Microsoft, της Nintendo και της Sony, καθώς και κάθε παιχνίδι ηλεκτρονικού υπολογιστή από τους κυριότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εκδότες, φέρει διαβάθμιση PEGI. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης παιχνιδιών απαιτούν συνήθως τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση να φέρουν επισήμανση PEGI και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί κάποιο παιχνίδι προς πώληση χωρίς διαβάθμιση PEGI.

Το σύστημα διαβάθμισης PEGI είναι ένα εθελοντικό σύστημα. Υποστηρίζεται από τη νομοθεσία σε μερικές μόνο χώρες. Σε άλλες χώρες, ωστόσο, το PEGI συνήθως αντιμετωπίζεται σαν να είναι ουσιαστικά υποχρεωτικό από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης παιχνιδιών στην εταιρική πολιτική τους.

Οι καταγγελίες σχετικά με διαβαθμίσεις που γίνονται από τους εκδότες ή το κοινό και οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν από τον Διαχειριστή εξετάζονται από ένα ανεξάρτητο Συμβούλιο Καταγγελιών. Αυτό το συμβούλιο περιλαμβάνει ειδικούς στην προστασία και την ψυχολογία των παιδιών και, γενικότερα, αντιπροσώπους από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας. Η απόφαση του Συμβουλίου Καταγγελιών σχετικά με μια ηλικιακή διαβάθμιση είναι οριστική, ενώ η ανεξάρτητη σύνθεση του συμβουλίου διασφαλίζει ένα δίκαιο και ασφαλές πόρισμα. Καταγγελίες για ζητήματα διαβάθμισης μπορούν να γίνονται μέσα από αυτόν τον δικτυακό τόπο.

Τί είναι το PEGI Online;

Το PEGI Online είναι μια προσθήκη στο σύστημα PEGI. Κατά την εγγραφή στο PEGI Online οι επιχειρήσεις πρέπει να δηλώνουν συμμετοχή σε έναν κώδικα διαγωγής, δηλώνοντας έτσι ότι διαχειρίζονται με υπεύθυνο τρόπο τα χαρακτηριστικά παιχνιδιού των προϊόντων τους. Ως αντάλλαγμα λαμβάνουν την άδεια να χρησιμοποιούν μια καταχωρημένη επισήμανση του PEGI Online ως «σφραγίδα ποιότητας».

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στο σύστημα διαβάθμισης PEGI και στο PEGI Online;

Το σύστημα ηλικιακής διαβάθμισης PEGI εκδίδει άδειες για τη χρήση μιας συγκεκριμένης επισήμανσης ηλικιακής κατηγορίας και περιγραφικής ένδειξης για ένα συγκεκριμένο προϊόν σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα. Η επισήμανση PEGI Online, ωστόσο, υπογραμμίζει την προσήλωση στην προστασία ανηλίκων που χαρακτηρίζει την πολιτική μιας εταιρείας όσον αφορά τα online παιχνίδια. Δείχνει ότι η εταιρεία είναι μέλος ενός δικτύου εταιρειών οι οποίες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του κώδικα ασφάλειας του PEGI Online.

Για να υποβάλετε σχετική καταγγελία μπορείτε να επισκεφθείτε το: http://www.pegionline.eu/el/index/id/251/ 

 

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

[email protected]