Samsung-Apple: Αποζημιώσεις μαμούθ για κλεμμένες πατέντες

Σχεδόν 120 εκατ. δολάρια καλείται να καταβάλει η Samsung στην Apple, σε συνέχεια της απόφασης ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, στη δεύτερη διαμάχη μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών  ως αποζημίωση για την παραβίαση κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών, που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά των έξυπνων κινητών. Η Apple κατηγορούσε τη Samsung ότι παραβίασε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.  

Ειδικότερα, οι δικαστικές Αρχές δικαίωσαν την Apple για τις δύο από τις πέντε πατέντες και η Samsung πρέπει τώρα να καταβάλει αποζημίωση 119,6 εκ. δολαρίων. 

Ωστόσο, από τη δικαστική αυτή μάχη κέρδισε κάτι και η Samsung, αφού το δικαστήριο απεφάνθη ότι η και η Apple παραβίασε μία από τις πατέντες της Samsung και πρέπει έτσι να πληρώσει το ποσό των 158.400 δολαρίων ως αποζημίωση.  

Η Apple είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για παραβίαση πέντε πατεντών, ανάμεσά τους και την λειτουργία για το ξεκλείδωμα των συσκευών. Διεκδικούσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε το 10% του ποσού.

Η Samsung αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία. Απάντησε με προσφυγή, απαιτώντας 6 εκατομμύρια δολάρια από την Apple, για παραβίαση δυο ευρεσιτεχνιών, που σχετίζονται με τη χρήση της κάμερας και τη μετάδοση βίντεο .

Στη διάρκεια των 3 ετών από την άσκηση της προσφυγής, το μερίδιο αγοράς της Samsung αυξήθηκε, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρείς αγοραστές "έξυπνων" συσκευών προτίμησε μοντέλο της Κορεατικής εταιρείας. 

Η δε Apple, με σταθερά υψηλότερη τιμή στις συσκευές της, κατέχει σχεδόν το 15% της παγκόσμιας αγοράς.