Ο Χόκινγκ προειδοποιεί την ανθρωπότητα για την άνοδο των ρομπότ!

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ - με αφορμή την τελευταία ταινία του Τζόνι Ντεπ Transcendence (Η κυριαρχία) - προειδοποίησε την ανθρωπότητα ότι η άνοδος των ρομπότ αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ο κόσμος απλά δεν είναι έτοιμος για τις πιθανές επιπτώσεις".

"Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην ανθρωπότητα" αναφέρει ο Χόκινγκ σε επιστολή του, που συνυπογράφει με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το ΜΙΤ.

"Η επιτυχία στη δημιουργία Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Δυστυχώς, μπορεί επίσης να είναι και το τελευταίο, αν oι άνθρωποι δεν μάθουν πώς να αποφεύγουν τους κινδύνους" , εξήγησε ο Χοκινγκ.  

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι υπολογιστές έχουν ήδη "αναλάβει" τη ζωή μας με πολλούς τρόπους , πολλοί έχουν προβλέψει ότι σε μερικές δεκαετίες ο κόσμος θα εξαρτάται εντελώς από την τεχνολογία. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ο Χόκινγκ προτείνει στους ανθρώπους να αρχίζουν να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά του να ζουν σε έναν κόσμο σαν αυτό. Με αυτόν τον τρόπο "Μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη και να αποφύγουν τους κινδύνους", όταν έρθει η ώρα.     

"Ατενίζοντας το μέλλον, δεν υπάρχουν θεμελιώδη όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει κανένας φυσικός νόμος που απαγορεύει τα σωματίδια από το να οργανώνονται με τρόπους που να εκτελούν ακόμα πιο προηγμένες υπολογισμούς, από τις ρυθμίσεις των σωματιδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. "

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, σύμφωνα με τον διάσημο αστροφυσικό. "Κάποιος μπορεί να φανταστεί μια τέτοια τεχνολογία να διαλύει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, να διαλύει την ανθρώπινη επιστημονικής έρευνα, να χειραγωγεί τους ηγέτες και να αναπτύσσει όπλα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε" .  

Αν, βραχυπρόθεσμα, μας προβληματίσει το ποιος "ελέγχει" την τεχνητή νοημοσύνη, στο μακρινό μέλλον η ερώτηση θα είναι αν ο άνθρωπος- με το φτωχό του πια μυαλό- θα μπορεί να την ελέγξει γενικά.  

Αν σε κάποιους όλα αυτά φαντάζουν- ακόμα- σενάρια επιστημονικής φαντασίας, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανησυχίες του Στίβεν Χόκινγκ για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι πολύ βάσιμες και δεν πρέπει να αγνοηθούν...