Abdul Sattar Edhi: Doodle για τον “Πατέρα Τερέζα” με τα 20.000 μωρά

Ο Abdul Sattar Edhi ήταν φιλάνθρωπος και έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του

Τη μνήμη του Abdul Sattar Edhi τιμά σήμερα σε doodle η Google.

Ο Abdul Sattar Edhi ήταν ο άνθρωπος που αποκαλούν μέχρι και σήμερα «Άγγελο του Ελέους» του Πακιστάν, καθώς ήταν ένας βραβευμένος φιλάνθρωπος και ανθρωπιστής.

O Abdul Sattar Edhi γεννήθηκε το 1928, και είναι γνωστός ως ο Άγγελος του ελέους στο Πακιστάν. Ο Abdul Sattar Edhi ήταν φιλάνθρωπος και έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του. Ο Abdul Sattar Edhi γεννήθηκε στην Ινδία, αλλά μετακόμισε στο Καράτσι, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίηση του Πακιστάν. Το 1957, μία επιδημία ασιατικής γρίπης στο Καράτσι ήταν αρκετή για να αρχίσει το φιλανθρωπικό του έργο. Κατάφερε άμεσα να κερδίσει την εμπιστοσύνη εύπορων συμπατριωτών του, και προχώρησε στην αγορά ασθενοφόρων, και με τη βοήθεια της συζύγου του Bilquis Edhi κατάφερε να συμπαρασταθεί στον δοκιμαζόμενο λαό του Πακιστάν.

Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι πολλοί συμπατριώτες του είχαν ανάγκη για πρόσβαση σε ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλα βασικά αγαθά, και έκανε σκοπό της ζωής του να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Το 1951 ίδρυσε το ίδρυμα Edhi, και βασικοί χρηματοδότες του έργου του ήταν ιδιώτες που ήθελαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

O Abdul Sattar Edhi πέθανε τον Ιούλιο του 2016. Καθ'όλη τη διάρκεια της δράσης του, κατάφερε να ιδρύσει και να λειτουργήσει εκτός από νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ορφανοτροφεία, ακόμη και εστίες που προσέφεραν τροφή και στέγη σε άστεγους από κάθε πόλη του Πακιστάν.

Ο Abdul Sattar Edhi έχασε τη μητέρα του, όταν εκείνος ήταν 19 ετών. Δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει το σχολείο, αλλά όπως έλεγε ο ίδιος, η ίδια η ζωή αποδείχθηκε το καλύτερο για εκείνον. Κάθε δυσκολία που βρήκε στη ζωή του, αποτέλεσε το ερέθισμα για να επιλέξει την φιλανθρωπία.

Το ίδρυμα του Abdul Sattar Edhi

Το ίδρυμα που ίδρυσε ο Abdul Sattar Edhi ήταν πραγματικά μία ασπίδα ζωής για τους συμπατριώτες του. Από την ημέρα ίδρυσής του, το ίδρυμα περιέθαλψε περισσότερα από 20.000 μωρά που είχαν εγκαταλείψει οι γονείς τους, αποκατέστησε περισσότερα από 50.000 ορφανά και εκπαίδευσε περισσότερες από 40.000 νοσοκόμες.

Το έτος 2005, το ίδρυμα προσέφερε περισσότερα από 100.000 δολάρια για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ. Στο ίδρυμά του απασχολούνται 2.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 500 είναι γυναίκες.

Ο Abdul Sattar Edhi και το ανθρωπιστικό του έργο

«Live and help live». Αυτό είναι το σύνθημα του ιδρύματός του, δηλαδή ζήσε και βοήθα να ζήσουν.

«Για τον εορτασμό της γέννησης του Abdul Sattar Edhi, ας δώσουμε όλοι μια χείρα βοηθείας σε κάποιον που έχει ανάγκη σήμερα», έγραψε η Google.

Καθ 'όλη τη ζωή του και μετά το θάνατό του, πολλοί ρώτησαν γιατί ο Abdul Sattar Edhi δεν έλαβε ποτέ το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Στις υποψηφιότητες το 2014, δημιουργήθηκε το hashtag #NobelPrizeforEdhi προς τιμή του Abdul Sattar Edhi.

Ωστόσο ο ίδιος ο Abdul Sattar Edhi σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Express Tribune, είχε αναφέρει: «Δεν με νοιάζει το βραβείο Νόμπελ δεν σημαίνει τίποτα για μένα. Θέλω τους ανθρώπους, θέλω την ανθρωπότητα...»