Olli: Aυτο-οδηγούμενο μίνι λεωφορείο εκτυπώνεται μέσα σε λίγες ώρες

Το όχημα, το οποίο στην ουσία είναι ένα μίνι λεωφορείο χωρητικότητας 12 ατόμων, ονομάζεται «Olli» και έχει δημιουργηθεί από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή

Ένα νέο αυτό-οδηγούμενο όχημα πρόκειται να κάνει σύντομα την εμφάνισή του στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της νεοσύστατης εταιρείας Local Motors και της IBM.

Το όχημα, το οποίο στην ουσία είναι ένα μίνι λεωφορείο χωρητικότητας 12 ατόμων, ονομάζεται «Olli» και έχει δημιουργηθεί από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Έχει σχεδιαστεί ως μια «κατά παραγγελία» λύση μεταφοράς όπου ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα να καλέσει το Olli μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μίνι λεωφορείο μπορεί να «εκτυπωθεί» σύμφωνα με τις προδιαγραφές σε «μικρο εργοστάσια» μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η εταιρεία σκοπεύει μέσα στους επόμενους μήνες να δοκιμάσει το Olli στους δρόμους αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ, ενώ σχεδιάζει να βγει και εκτός συνόρων, σε πόλεις όπως το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη και την Καμπέρα.

Παρά το γεγονός ότι η Google και άλλες εταιρείες ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια και αλλεπάλληλες δοκιμές έως ότου τα αυτοκίνητα αυτά να είναι έτοιμα προς ασφαλή χρήση, η Local Motors υποστηρίζει ότι το μίνι λεωφορείο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους μόλις το επιτρέψουν οι κανονισμοί.

«Η τεχνολογία ήδη υπήρχε», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζον Ρότζερς. «Το δύσκολο ήταν η ανάπτυξη. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εκτυπώνουμε ένα όχημα μέσα σε 10 ώρες και θα χρειάζεται μία ακόμα ώρα για τη συναρμολόγησή του».

Ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία εκατοντάδων «μικρο-εργοστασίων» παραγωγής των οχημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.