Lotte Reiniger: Από τον Πρίγκηπα Αχμέντ στον Παπαγκένο

Το αφιέρωμα της Google

Η Charlotte - Lotte - Reiniger γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1899 και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο την τιμά σήμερα η Google στο doodle που δημιούργησε.

H Reiniger ήταν Γερμανίδα πρωτοπόρος των animation η οποία συνεργάστηκε με τον Walt Disney για περισσότερα από 10 χρόνια. Στη διάρκεια της καριέρα της, η Reiniger δημιούργησε περισσότερες από 40 ταινίες, σε όλες χρησιμοποιώντας την... εφεύρεσή της. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι "Οι περιπέτειες του πρίγκηπα Αχμέντ" (The Adventures of Prince Achmed), του 1926 και το Papageno του 1935 με μουσική επένδυση του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Η Reiniger που ερωτεύτηκε το σινεμά και το κουκλοθέατρο

Ως παιδί γοητεύτηκε έντονα από τις φιγούρες του κινέζικου κουκλοθεάτρου γι' αυτό και επιδόθηκε στη δημιουργία του δικού της κουκλοθεάτρου, ώστε να μπορεί να δίνει παραστάσεις για την οικογένεια και τους φίλους της.

Ως έφηβη η Reiniger ερωτεύτηκε την τέχνη του σινεμά, με πρώτα τα φιλμ του Georges Melies, για τα ειδικά εφέ τους και στη συνέχεια αγάπησε τις ταινίες του Paul Wegener, ο οποίος έμεινε γνωστός για την ταινία The Golem. To 1915 υλοποίησε μία μελέτη, επικεντρωμένη στις φανταστικές πιθανότητες του animation.

Τα animation της Reiniger για το Μαγικό Αυλό

To 1918 δημιούργησε φιγούρες animation από ξύλινα ποντίκια και δημιούργησε τους animated υπέρτιτλους για την ταινία του Wegener, "Pied Piper of Hamelin", ο Μαγικός Αυλός. Μάλιστα η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η δουλειά της εντάχθηκε ως παράδειγμα στο Ινστιτούτο Πολιτιστικής Έρευνας, ως πειραματική μορφή animation και ταινία μικρού μήκους.

Εκεί η Reiniger συνάντησε τον μελλοντικό δημιουργικό της συνεργάτη, Carl Koch, καθώς και καλλιτέχνες όπως ο Χανς Κούρλις, ο Μπερτολ Μπρεχτ.

Με την άνοδο των ναζί στην εξουσία, και καθώς ήταν αριστερών πεποιθήσεων, η Reiniger με τον σύζυγο της αναγκάστηκαν να φύγουν από την Γερμανία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τους έδινε μόνιμη άδεια παραμονής και, για χρόνια, περιπλανούνταν από χώρα σε χώρα, χωρίς, ωστόσο, να σταματήσουν να κάνουν ταινίες. Στην Γαλλία συνεργάστηκαν με τον Ρενουάρ, στην Ιταλία με τον Βισκόντι. Το 1944, μόλις τέλειωσε ο πόλεμος, επέστρεψαν στο Βερολίνο και συνέχισαν την παραγωγή και σκηνοθεσία ταινιών.

Το 1979, η κινηματογραφίστρια τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. H Lotte Reiniger πέθανε στις 19 Ιουνίου του 1981.