Doodle: Ο βίος και η πολιτεία της ανατρεπτικής Jane Jacobs

100 χρόνια από τη γέννησή της

Στη Jane Jacobs (Τζέιν Τζέικομπς), Αμερικανίδα πολεοδόμο, αφιερώνει η google το σημερινό doodle με αφορμή την 100η επέτειο των γενεθλίων της.

Η Jane Jacobs παρά το γεγονός ότι δεν είχε σπουδάσει οτιδήποτε σχετικό με τα δομικά έργα, το 1961 με την πραγματεία της "The Death and Life of Great American Cities" εισήγαγε πρωτοποριακές ιδέες για το πώς λειτουργούν, εξελίσσονται και παρακμάζουν οι πόλεις.

100η επέτειος από τη γέννηση της Jane Jacobs

Mία από τις ενέργειες που έκαναν γνωστή τη Jane Jacobs ήταν ότι υπερασπίστηκε το παραδοσιακό χρώμα της Νέας Υόρκης με τα οικογενειακά μαγαζιά, τα παιδιά που έπαιζαν στους δρόμους και τους γέρους που κοίταζαν από τις βεράντες τους. Σχετικά είχε γράψει: "Οι πόλεις μας κατοικούνται από ανθρώπους που είναι πάρα πολύ φτωχοί για να πληρώσουν την ποιότητα της στέγης που η συνείδησή μας (δικαίως) μας λέει πως πρέπει να απολαμβάνουν".

Η Jacobs ζούσε Greenwich Village για δεκαετίες, πριν μετακομίσει στο Τορόντο το 1968, όπου συνέχισε το έργο και το γράψιμό της για την πολεοδομία μέχρι το θάνατό της τον Απρίλιο του 2006.