Βοηθήστε μετανάστες που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο με μία εφαρμογή

Με το I SEA οι χρήστες αναλαμβάνουν να παρακολουθούν ένα συγκεκριμένο σημείο και να ειδοποιούν τις αρχές αν δουν κάποια ένδειξη

Λένε πως στην εποχή των smartphones που ζούμε υπάρχει μία εφαρμογή κινητού για το οτιδήποτε. Προς επίρρωσιν της άποψης αυτής, πλέον υπάρχει μία εφαρμογή για iPhone με την οποία μπορείτε να βοηθήσετε στον εντοπισμό πλοίων με μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Μεσόγειο!

Η εφαρμογή I SEA, που είναι διαθέσιμη στο iTunes, κόβει σε εκατομμύρια “κομμάτια” την εικόνα από το δορυφόρο της διαδρομής που ακολουθούν οι διακινητές, και “αναθέτει” το καθένα από αυτά σε έναν χρήστη, ο οποίος κατόπιν είναι επιφορτισμένος με το να παρακολουθεί το σημείο αυτό και να ενημερώσει την αρχή Migrant Offshore Aid Station (MOAS) αν εντοπίσει κάποια ένδειξη για μετανάστες που κινδυνεύουν.

Αφού λάβουν την ειδοποίηση των χρηστών, οι αρχές αναλύουν την εικόνα και, αν χρειαστεί, προχωρούν σε επιχείρηση διάσωσης.

“Η ιδέα είναι ότι με περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται μπορείς να καλύχεις μεγαλύτερες θαλάσσιες περιοχές”, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής επιχειρήσεων της MOAS, Ian Ruggier. “Επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν ότι συνεισφέρουν για τη διάσωση ζωών. [Η επιτυχία] θα εξαρτηθεί από το πόσο δημοφιλής θα είναι η εφαρμογή”, πρόσθεσε.

Το ταξίδι των μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνο από αυτό μεταξύ των ελληνοτουρκικών ακτών, όπου οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Η MOAS ιδρύθηκε το 2014 και είναι η πρώτη υπηρεσία διάσωσης μεταναστών που χρηματοδοτείται από ιδιώτες. Στις επιχειρήσεις της ήδη χρησιμοποιεί drones. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η MOAS διέσωσε σχεδόν 12.000 ανθρώπους στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.