Η… αλάνα που ξέραμε έγινε ίντερνετ

Με τις αλάνες που έπαιζαν τα παιδιά τις περασμένες δεκαετίες παρομοίασε ο Νίκος Δένδιας το διαδίκτυο στο σύντομο χαιρετισμό του στην ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση που διοργανώνει η υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πλοήγηση.

"Το διαδίκτυο είναι χώρος μίας τεράστιας ευκαιρίας αλλά και πηγή τεράστιου κινδύνου. Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους είναι ο χώρος του διαδικτύου να είναι ασφαλής για τα παιδιά" σημείωσε.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης τόνισε ότι έχει δει ανθρώπους να καταρρέουν μπροστά του και υπογράμμισε το ρόλο της δικαιοσύνης.

"Χωρίς την εισαγγελία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το άλμα που έχουμε κάνει σήμερα. Ευχαριστώ τον κ. Τέντε, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Τους έχω ξυπνήσει, και μία και δύο το πρωί για να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή" επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της βιομηχανικής κατασκοπείας ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε: "Έχω δει ανθρώπους να καταρρέουν μπροστά μου, έχοντας υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Όμως είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ο φόβος και ο τρόμος των κακόβουλων. Και καλούμε τους επιχειρηματίες, που διαβάζουν στο διαδίκτυο συκοφαντικά και εκβιαστικά δημοσιεύματα, να έρχονται στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος".

Για το Facebook υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι δεν γνωρίζουν τους όρους χρήσης του. "Ότι, δηλαδή, οι όροι μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση; Ή ότι το Facebook αποποιείται τα πνευματικά δικαιώματα; Πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι αναρτάται στο Facebook, μοιράζεται με άλλους. Και όποιος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει τον λογαριασμό, σφάλλει. Ο λογαριασμός δεν διαγράφεται, αλλά απενεργοποιείται" σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι επιχειρηματίας είχε αναρτήσει στο Facebook ότι θα πάει στη Μύκονο 10-20 Αυγούστου και μπήκε κλέφτης σπίτι του στις 11 του μήνα και έφυγε μια μέρα πριν γυρίσει...

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι οι εισπρακτικές εταιρείες κάνουν χρήση του Facebook. "Στέλνουν καλλίγραμμες κοπέλες από εισπρακτικές εταιρείες που προσεγγίζουν τους οφειλέτες, μέσω διαδικτύου".

Από την πλευρά του, ο Κωσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος τόνισε πως για την επιχειρηματικότητα η ανάπτυξη του διαδικτύου δημιούργησε ένα νέο κόσμο ευκαιριών και προκλήσεων, ταυτόχρονα, όμως, ευνόησε την δημιουργία νέων μορφών εγκληματικότητας, που στην περίπτωση των επιχειρήσεων, μιλάμε για κατασκοπεία και υποκλοπή ηλεκτρονικών δεδομενων.

"Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση παραβίασης των δεδομένων είναι πραγματικά ανυπολόγιστη" σημείωσε και πρόσθεσε: "Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι από την απώλεια της φήμης και της εμπορικής πίστης μέχρι ακόμη και τη χρεοκοπία μίας εταιρείες".

Το συνέδριο που διοργανώνει η ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει 3 ενότητες:

1η - "Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Πληροφοριών – Βιομηχανική Κατασκοπεία" : σκοπός είναι η παρουσίαση του προβλήματος της ασφάλειας των ηλεκτρονικών πληροφοριών και συγκεκριμένα του φαινομένου της ηλεκτρονικής Βιομηχανικής κατασκοπείας. Το ακροατήριο θα απαρτίζουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι.

 

 

2η - "Κυβερνοέγκλημα και νομοθεσία" - "Κραυγές απόγνωσης – πρόληψη αυτοκτονιών" σκοπός είναι η ενημέρωση των δικαστικών – εισαγγελικών αρχών και κατ' επέκταση των νομικών για τους διαδικτυακούς όρους, τη μετάλλαξη του παραδοσιακού – συμβατικού εγκλήματος σε ηλεκτρονικό και το φαινόμενο σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονιών, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Το ακροατήριο θα απαρτίζουν Δικαστές, Εισαγγελείς, Καθηγητές συναφών Επιστημών, Δικηγόροι, Φοιτητές Νομικής και Δόκιμοι Αξιωματικοί των Παραγωγικών Σχολών των Ε.Δ. και Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

3η - "Cyber bullying" : σκοπός είναι να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει προς τη κατεύθυνση άμβλυνσης των συνεπειών από τη ψυχοσωματική Βία και τον εκφοβισμό που ασκείται μέσω του διαδικτύου στα παιδιά. Το ακροατήριο θα απαρτίζουν περί τα τριακόσια πενήντα (350) παιδιά – μαθητές 3ης τάξης δημοτικού μέχρι 3ης τάξης γυμνασίου, από δημόσια και ιδιωτικά Σχολεία της Αττικής.