Η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις της κατά των στρατηγικών της Google

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μάργκρετ Βεστάγκερ, δήλωσε, ότι η Google δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να προχωρά στον περιορισμό των αντιπάλων της, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της

Εντείνει τις πιέσεις της κατά της Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία κατηγορεί για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά του διαδικτύου και περιορίζει τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, επιρρίπτει ευθύνες στην εταιρεία, ότι μπλοκάρει την εμφάνιση ανταγωνιστικών διαφημίσεων σε άλλους ιστότοπους, οι οποίοι προκύπτουν ως αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης του Google.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την άποψη ότι η εταιρεία ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες αγορών, έναντι ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μάργκρετ Βεστάγκερ, δήλωσε, ότι η Google δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να προχωρά στον περιορισμό των αντιπάλων της, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της.

«Η Google έχει αναπτύξει πολλά καινοτόμα προϊόντα που έχουν αλλάξει καταλυτικά την καθημερινότητά μας», δήλωσε η ίδια.

«Ωστόσο, αυτό δεν δίνει στην Google το δικαίωμα να στερεί από άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνίζονται και να καινοτομούν». Η εταιρεία κατηγορείται επίσης, ότι ασκεί αντιμονοπωλιακή στρατηγική σε ό,τι αφορά το λειτουργικό της σύστημα, Android, καθώς, σύμφωνα με την ΕΕ, απαιτεί οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων να προεγκαθιστούν στα smartphones τους, το Google Search και τον Chrome, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε άλλες σημαντικές εφαρμογές, όπως το Google Play, γεγονός που πλήττει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα.

«Πιστεύουμε ότι οι καινοτομίες και οι βελτιώσεις στα προϊόντα μας έχουν αυξήσει τις επιλογές για τους ευρωπαίους καταναλωτές και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα», αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της Google.

«Θα εξετάσουμε τις νέες περιπτώσεις που παραθέτει η Επιτροπή και θα ανταποκριθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.