Εταιρείες ανάγκασαν χάκερ να παίξει σε βίντεο κατά της e – πειρατείας

Έναν πολύ ασυνήθιστο τρόπο βρήκαν να τιμωρήσουν έναν χάκερ από την Τσεχία. Ο 30χρονος χάκερ, Τζακούμπ Φ, καταδικάστηκε για τη διανομή και πώληση πειρατικού λογισμικού.

Πολλές εταιρείες λογισμικού, τα προγράμματα των οποίων είχε διένειμε πειρατικά στην αγορά, κινήθηκαν νομικά εναντίον του. Η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ο 30χρονος θα πρέπει να πληρώσει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση. Ενώ του επεβλήθη και ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή. Όμως οι εταιρείες λογισμικού συμφώνησαν να μην καταθέσουν μηνύσεις.

Αντ’ αυτού ο χάκερ θα πρέπει ως αποζημίωση να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο θα πρωταγωνιστεί ο ίδιος και θα καταγγέλλει την πειρατεία. Το βίντεο πρέπει να γίνει εξόχως δελεαστικό και να  ξεπεράσει στο Διαδίκτυο τις 200.000 προβολές!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Microsoft, η Sony Music και η Twentieth Century Fox εκτιμούν ότι η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες του Τζακούμπ, ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η Business Software Alliance (BSA) που αντιπροσώπευε τη Microsoft, αναγνώρισε ότι ο 30χρονος δεν ήταν σε θέση να καταβάλει χρηματική αποζημίωση, καθώς το ποσό ήταν διόλου ευκαταφρόνητο.

Αντ' αυτού, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένες να μην καταθέσουν μηνύσεις εάν ο Τζακούμπ συμμετείχε στην παραγωγή ενός βίντεο με θέμα την πειρατεία λογισμικού και παραδεχόταν ότι η διάθεση και η διανομή μη αυθεντικών προγραμμάτων αποτελεί αδίκημα. Ωστόσο, οι εταιρείες επέβαλαν έναν όρο: προκειμένου να ισχύσει η απόφαση των εταιρειών, το βίντεο, με τίτλο «The Story of My Piracy», θα πρέπει να ξεπεράσει τις 200.000 προβολές στο Διαδίκτυο μέσα σε χρονικό διάστημα 2 μηνών. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι εταιρείες θα καταθέσουν μηνύσεις.

Στο βίντεο ο Τζακούμπ προειδοποιεί άλλους «πειρατές» ότι πρέπει να σταματήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους εάν θέλουν να αποφύγουν τη σύλληψη.