Αλλαγές στο Facebook: Όχι κουμπί dislike, αλλά… ενισχυμένο like!

Κουμπί “dislike” περιμέναμε να ανακοινώσει το Facebook, όμως φαίνεται πως το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυοέχει άλλα σχέδια για να μας δώσει τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε με κάτι παραπάνω από ένα “like” στις αναρτήσεις των φίλων μας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε δηλώσει πως εξετάζεται η προσθήκη ενός νέου “κουμπιού” εκτός από το γνωστό μας “like”, που θα επιτρέπει στους χρήστες να εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο σε περιπτώσεις όπου το “like” δεν θεωρείται ότι αρμόζει – όπως για παράδειγμα στην αναγγελία ενός θανάτου ή κάποιου άλλου δυσάρεστου γεγονότος. Οι δηλώσεις αυτές είχαν εκληφθεί από πολλούς ως προαναγγελία του κουμπιού “dislike”, που χιλιάδες χρήστες έχουν ζητήσει να προστεθεί στο Facebook εδώ και χρόνια.

Όμως τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Facebook, από σήμερα ξεκινά πιλοτικά σε Ιρλανδία και Ισπανία το project “Reactions”, το οποίο περιγράφεται ως “ένα πιο εκφραστικό like”.

Με απλά λόγια, το σχέδιο του Facebook είναι το εξής: Πατώντας παρατεταμένα ο χρήστης το κουμπί του like, θα έχει έξι επιπλέον επιλογές για να εκφραστεί, πέρα από το κλασικό like: Αγάπη (love), Γέλιο (haha), Ικανοποίηση (yay), Έκπληξη (wow), Λύπη (sad) και Θυμό (angry).

“Όπως βλέπετε, δεν είναι ένα κουμπί “dislike”, αν και ελπίζουμε να καλύπτει το πνεύμα αυτού του αιτήματος ευρύτερα. Εξετάσαμε ποια σχόλια και αντιδράσεις εμφανίζονται πιο συχνά και εκφράζονται περισσότερο στο Facebook, και κατόπιν εργαστήκαμε για να σχεδιάσουμε μία εμπειρία γύρω από αυτά που θα ήταν φινετσάτη και διασκεδαστική”, ανέφερε ο Κρις Κοξ, ανώτατο στέλεχος του Facebook, σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο, ανακοινώνοντας την καινοτομία αυτή, μαζί με το παρακάτω βίντεο:

 

Today we’re launching a pilot test of Reactions — a more expressive Like button. As you can see, it’s not a “dislike”...

Posted by Chris Cox on Thursday, 8 October 2015

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε και η σχετική ανάρτηση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος αναγνώρισε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος ζητά την προσθήκη ενός κουμπιού dislike, προσθέτοντας: “Δεν είναι όλες οι στιγμές κατάλληλες, και κάποιες φορές απλά θέλεις έναν τρόπο να εκφράσεις συμπόνοια. Αυτές είναι σημαντικές στιγμές που χρειάζεσαι τη δύναμη να μοιραστείς περισσότερα από ποτέ, και ένα like ίσως να μην είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφραστείς”.

Αναφερόμενος στο Reactions, ο Ζάκερμπεργκ σημείωσε πως “σου δίνει νέους τρόπους να εκφράσεις αγάπη, δέος, χιούμορ και λύπη. Δεν είναι ένα κουμπί dislike, αλλά σου δίνει τη δύναμη να εκφράσεις εύκολα θλίψη και συμπόνοια – επιπρόσθετα από τον ενθουσιασμό και τη ζεστασιά”.

Κλείνει μάλιστα την ανάρτησή του με ένα λογοπαίγνιο, ανακοινώνοντας την πιλοτική εφαρμογή του Reactions σε Ισπανία και Ιρλανδία: “Ελπίζουμε να σας αρέσει (like) – ή να μπορέσει να εκφράσει καλύτερα το πώς αισθάνεστε!”.

 

Today we're launching a test of Reactions -- a more expressive Like button. The Like button has been a part of...

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, 8 October 2015