Μαύρο μπλε ή άσπρο χρυσό: Μα τι χρώμα έχει επιτέλους αυτό το φόρεμα;

Σήμερα το Διαδίκτυο έχει διχαστεί μεταξύ αυτών που βλέπουν το φόρεμα μαύρο και μπλε και σε αυτούς που το βλέπουν άσπρο και χρυσό. Η φωτογραφία ενός απλού φορέματος με δαντέλα που ανέβηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Tumblr έχει προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη το βράδυ όταν μια χρήστρια του Tumblr η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Swiked —πρόκειται για την 21χρονη Κέιτλιν Μακνίλ, μια επίδοξη τραγουδίστρια από τη Σκοτία—, έγραψε το μήνυμα: "Παιδιά, βοηθήστε με, σας παρακαλώ! Αυτό το φόρεμα είναι άσπρο και χρυσό ή μπλε και μαύρο; Οι φίλοι μου και εγώ δεν συμφωνούμε, έχουμε φρικάρει!".

Η Swiked επισύναψε και μια φωτογραφία του φορέματος: "Αν αυτό το φόρεμα δεν είναι χρυσό, όλη μου η ζωή είναι ένα ψέμα, θα κλάψω, μοιραστείτε το ως τη NASA, πρέπει να βρούμε μια απάντηση".

Ο ιστότοπος Buzzfeed εντόπισε την ανάρτηση αυτή και έκτοτε το Διαδίκτυο έχει γεμίσει σχόλια και αναλύσεις για το #TheDress.

Δεκατέσσερις ώρες μετά, σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επισκεφθεί τη σελίδα του Buzzfeed, με το 72% αυτών να υποστηρίζουν ότι το φόρεμα είναι άσπρο και χρυσό και το 28% να επιμένει ότι είναι μπλε και μαύρο.

Στη διαμάχη έχουν εμπλακεί και διάσημοι αστέρες, όπως η Κιμ Καρντάσιαν που διερωτάται: "Τι χρώμα είναι αυτό το φόρεμα; Εγώ βλέπω άσπρο και χρυσό. Ο Κάνιε (Γουεστ, ο σύζυγός της) μαύρο και μπλε. Ποιος έχει αχρωματοψία;", ενώ η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ δήλωσε ότι δεν κατανοεί αυτή τη διαμάχη για το χρώμα του φορέματος και νιώθει "μπερδεμένη και τρομαγμένη", αν και υποστηρίζει ότι το φόρεμα είναι μπλε και μαύρο.

Η βασίλισσα του Twitter Κέιτι Πέρι, με 66 εκατομμύρια ανθρώπους να την ακολουθούν, εξέφρασε την αγωνία της και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να πάρει "ένα Xanax".

Και ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέφερε στο Twitter ότι το βλέπει μπλε και μαύρο, ενώ αντίθετα η πρόσφατα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ υποστηρίζει ότι είναι άσπρο και χρυσό.

Άλλοι αρνούνται να εμπλακούν στη διαμάχη και απλώς σχολιάζουν ότι το φόρεμα είναι άσχημο.

Η Μακνίλ είπε ότι ποτέ δεν περίμενε ότι μια φωτογραφία θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια διαμάχη, ακόμη και μεταξύ των αστέρων του Χόλιγουντ, εξηγώντας ότι απλώς πίστεψε ότι οι άνθρωποι που την παρακολουθούν στο Tumblr θα "είχαν μια καλή αντίδραση".

Η απλή επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή τη διαμάχη είναι ότι πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη.

Τα αντικείμενα αντανακλούν το φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, ή χρώματα, και ο ανθρώπινος εγκέφαλος καθορίζει το χρώμα ενός αντικειμένου προσλαμβάνοντας το χρώμα που αντανακλά. Όμως η αντίληψη αυτή μπορεί να αλλάζει επηρεαζόμενη από το χρώμα των γύρω αντικειμένων.

Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Wired.com, η ψηφιακή ανάλυση της φωτογραφίας του φορέματος δείχνει ότι ένα από τα κομμάτια της μαύρης δαντέλας στην εικόνα φαίνεται πορτοκαλί. Έτσι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το γύρω περιβάλλον σκοτεινό είναι πιο πιθανό να δουν το μπλε του φορέματος άσπρο και το μαύρο ως χρυσό. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το χρώμα.

Το φόρεμα έχει σχεδιάσει η εταιρεία Roman Originals, η οποία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι είναι μπλε με μαύρη δαντέλα και κοστίζει 50 λίρες. Επίσης υπάρχει και σε άσπρο, ροζ και κόκκινο, όλα όμως με μαύρη δαντέλα. Παρόλα αυτά η εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σχεδιάσει και ένα άσπρο με χρυσό.

"Εμείς βλέπουμε μαύρο και μπλε, αλλά κάποιοι στο γραφείο βλέπουν επίσης χρυσό και άσπρο, τόσο ώστε σκεφτόμαστε να το βγάλουμε σε άσπρο και χρυσό", ανέφερε η Roman Originals.

"Ξεπουλήσαμε τα πρώτα 30 λεπτά και έχουμε εφοδιαστεί με περισσότερα σε όλα τα χρώματα και τα μεγέθη".

Πηγή: ΑΠΕ