Oculus Rift: Κυκλοφόρησε η πρώτη συσκευή εικονικής πραγματικότητας

Έφθασε στα χέρια των καταναλωτών και οι αντιδράσεις είναι ανάμεικτες

Ο πρώτος στον κόσμο καταναλωτής πήρε στα χέρια του τη συσκευή εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ανάμικτες, αλλά μάλλον θετικές: η συσκευή όντως ανοίγει νέους κόσμους στον χρήστη, αν και ταυτόχρονα χρειάζεται βελτιώσεις.

Ο 33χρονος προγραμματιστή λογισμικού Ρος Μάρτιν αφιέρωσε πολλές ώρες στο Oculus Rift, βλέποντας ταινίες, παίζοντας βιντεοπαιγνίδια και εξερευρώντας εικονικά περιβάλλοντα, μεταξύ άλλων ερχόμενος σε στενή επαφή με έναν...Τυρανόσαυρο Ρεξ. Όπως είπε, δεν μπορούσε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη συσκευή, αν και πρόσθεσε ότι κατά καιρούς ένιωθε μια ναυτία, ενώ η ανάλυση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Το έως τώρα υπάρχον περιεχόμενο, δηλαδή εφαρμογές και βιντεοπαιγνίδια, μπορεί ο χρήστης να τα «κατεβάσει» από το ηλεκτρονικό κατάστημα (app store) της Oculus.  

Τα συν και τα κατα 

Τα έως τώρα σχόλια από αναλυτές για τη συσκευή ποικίλουν από «θαυμάσια» και «συναρπαστική» έως «πολύπλοκη» και «ακριβή».

- Η ρύθμιση και η εξοικείωση με τη συσκευή είναι πιο δύσκολη από ό,τι με ένα «έξυπνο» κινητό ή με μια ταμπλέτα, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ποικιλία διαθέσιμων εφαρμογών.

- Αν κανείς χρησιμοποιήσει τη συσκευή για 45 λεπτά χωρίς διακοπή, μπορεί να χρειασθεί φάρμακο για τη ναυτία ή τον πονοκέφαλο. Η Oculus Rift συνιστά στους χρήστες να κάνουν σύντομα διαλείμματα ανά 30 λεπτά χρήσης, αλλά ήδη ορισμένοι έχουν αναφέρει διάφορα προβλήματα, όπως κούραση ή νευρικό τικ στα μάτια. 

- Από αισθητικής πλευράς, ο χρήστης μοιάζει με κάποιον που φορά στα μάτια του χοντρά μαύρα γυαλιά για σκι, ενώ στα αυτιά του έχει μεγάλα ακουστικά, όπως αυτά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. 

Πόσο κάνει; 

Η τιμή ξεκινά από 600 και φτάνει και τα 1.500 δολάρια, αν στο «πακέτο», το οποίο περιέχει την κυρίως συσκευή που φοριέται στο κεφάλι, μια κάμερα κι έναν ελεγκτή παιγνιδιών, περιλαμβάνεται και ένας υπολογιστής.

Όποιος παραγγέλνει τώρα, δεν θα παραλάβει τη συσκευή του πριν τον Ιούλιο. Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσες συσκευές θα είναι έτοιμες προς παράδοση φέτος, όπως δεν μπορεί να προβλεφθεί κατά πόσο οι καταναλωτές θα σπεύσουν να την «αγκαλιάσουν».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι το Oculus Rift είναι απλώς η αρχή στο μακρύ ταξίδι στην εικονική πραγματικότητα που μόλις ξεκίνησε. Με περίπου 30 παιγνίδια και λίγες εφαρμογές διαθέσιμες μέχρι στιγμής για τη συσκευή, ασφαλώς θα πρέπει να εμπλουτισθεί το περιεχόμενό της στο μέλλον.